Nordmarkens Fasader Värmlands affärer

3D-printar bågar till vården

Ta en sjukvård som behöver all utrustning de kan få, och kombinera med ett företag med en 3D-skrivare. Du får då mängder av bågar som kan användas till skyddsvisir, som finns på flera platser inom den värmländska sjukvården.

Jonas Nilsson är vd på Nordmarkens Fasader. Han fick tipset av Patric Gruvborg på Camatec. Han visste att de hade en 3D-skrivare och undrade om de ville vara med och bidra. För Jonas och Nordmarkens Fasader var det ingen tvekan. 

- Vi hoppade på med en gång. Vi fick en bifogad ritning till bågarna och sedan var skrivaren igång. Det var inga längre beslutsprocesser direkt, säger Jonas Nilsson. 

Även om Nordmarkens Fasader inte har producerat i en enorm skala finns ändå deras bågar ute på flera olika värmländska vårdplatser. Däribland vårdcentralen i Töcksfors och på akutmottagningen i Arvika.

- Det är ett litet sätt att bidra, om än i en liten skala. I det stora sammanhanget är det väl ganska futtigt, men vi gör det lilla vi kan bidra med. 

Hur har ditt företag drabbats av den situation som råder?

- Vi är väldigt tacksamma över att vi fortsatt har en bra sysselsättningsgrad med en hel del projekt ute på montage. Men om det fortsätter under en längre period finns det, förstås, en viss oro. Men det kommer i andra hand, det viktigaste är att vi besegrar viruset. Det är hemskt att läsa om människor som förlorar en anhörig i sviterna av det här. Jag själv har en familjemedlem i riskgrupp och föräldrar som närmar sig 80. Det får en att tänka till. Det är oerhört viktigt att vi alla följer de restriktioner som finns och hjälps åt att besegra viruset.