Philip Hjertkvist flyttar från Stockholm till Värmland

Ett enklare liv med mer kvalitetstid

När som helst nu går flyttlasset. Philip Hjertqvist har gjort sin sista enochenhalvtimmaspendling de 25 kilometrarna mellan villan i Spånga och kontoret i södra Stockholm. Nu flyttar han med familjen till ett lugnare och enklare liv i Karlstad.

Philip är regionchef i Värmland på TK Elevator. Han har sin fru Helena och två barn som är nio och elva år. Som ”äkta nollåtta” trivs han egentligen rätt bra i Stockholm.
– Det är den vackraste staden som finns. När du strosar i Gamla stan eller Norr Mälarstrand en härlig vårkväll så är det fantastiskt. Problemet är att där är jag inte så ofta. Det är mest jobb, villaliv i förorten och så pendling förstås. Om du ska hem från Skärholmen så åker du antingen 15:30, eller så kan du lika gärna jobba kvar till kl 18. Du kommer hem samma tid oavsett, säger Philip.

"Vi tar trapporna en vecka till"

Synen på tid är annorlunda i Stockholm. Det märker Philip ofta i sitt arbete.
Allt ska gå fort! leveranser, jobba skift, helger, semester och när en redan snäv tidsplan missas med någon dag blir det ett himla liv. I Värmland rycker folk på axlarna och säger att ”det kan bli lite fel ibland, vi tar trapporna en vecka till”. Man samsas mer och gör det bästa man kan.

Värmlänningar njuter av livet

Det där förhållandet till tid gör att stockholmare alltid är på språng och har bråttom att göra saker. Du ska tokrenovera huset, bygga pool och vara på Mauritius samtidigt som du köper båten.
– Det där kanske finns i Värmland också till viss del, men jag upplever att folk är mer mänskliga här. Du behöver inte stå i nystruken skjorta till halv sju varje dag, och det är ett annat arbetstempo här. Värmlänningar är säkert lika ambitiösa som stockholmare, men de väger annorlunda mellan att göra karriär och njuta av livet. Jag tror värmlänningar njuter mer av livet, säger Philip.

Nära till allt

Men egentligen var det inte pendlingen och stressen som gjorde att Philip ville bort från Stockholm. I sitt jobb besökte han Värmland några gånger i månaden och här hittade han flera saker han vill ha mer av i sitt liv. Det vackra landskapet och närheten karlstadsborna har till vatten, natur och allt man behöver.

Dansade hela natten

Han lärde känna några värmlänningar som tog honom till klippbaden i Hammarö, golfbanan i Sunne och Fryksdalsdansen.
– Det var fantastiskt kul. Buggkunskaperna från högstadiet var bortblåsta, men folk ville gärna lära den här snurriga stockholmaren, så jag dansade hela natten, minns Philip.

”Nej, vi kan inte lämna familjen och vännerna”

Philip hade kärat ner sig i Värmland och värmlänningarna, och han började prata med Helena om hur det skulle vara att bo där.
– Varje gång jag kom hem från Karlstad sa jag till Helena att ”fasen, det är himla fint i Värmland, älskling”. Men hon sa alltid ”nej, vi kan inte lämna familjen och vännerna och flytta dit”.

Roadtrip förändrade synen

Nu är ju Philip säljare, och han låter sig inte avskräckas i första taget. Så när resan till Frankrike blev inställd coronasommaren 2020 så drog Philip med sig familjen på roadtrip till Värmland istället.
– Vi bodde på Stadshotellet och promenerade längs älven. Käkade glass på Carli, tog en öl i inre hamn, åkte ut på Hammarö, och norrut längs Fryken. Grabben gillar motorer, så han fick köra lite gokart, så vart han såld.

Kvalitetstid istället för stress

Efter den resan mjuknade Helena lite och de började resonera. Det där med familj och vänner kanske inte är en så stor grej ändå.
– Om man funderar på hur mycket man umgås med dem så blir det nog inte så värst stor skillnad att bo på en annan ort. Vi kan ju åka till Stockholm nån gång i månaden och checka in på hotell eller bo hos föräldrarna. Då spenderar du kanske 14 timmars kvalitetstid med vänner och familj istället för att stressa dit en timme på eftermiddagsfika.

Kan cykla överallt

Philip och Helena började skissa på ett liv i Värmland. Pengarna från huset i Spånga skulle räcka till en lägenhet i centrala Karlstad och ett lantställe. Från lägenheten skulle de kunna känna stadspuls och samtidigt ha allt de behöver och tycker om runt hörnet.
– Jag kommer knappt behöva använda bilen för jag kan cykla eller gå. Inom en kilometers radie har jag hela utbudet av bra restauranger, härliga pubar, biograf och konserter. Samtidigt bor jag granne med naturen och härliga badvatten.

Barnen var de inte oroliga för, de kan behålla många av sina vänner, och kommer snabbt få nya. Philips arbetsgivare var okej med att han ville flytta, och Helena jobbar inom vården, så hon kan få jobb nästan var som helst.

Kommer se mer av det vackra Stockholm som värmlänning

Det avgjorde saken. Familjen köpte en lägenhet på Orrholmen och i dagarna går flyttlasset. Philip tror inte att han kommer sakna Stockholm.
– Om något så kommer jag förmodligen se mer av det vackra Stockholm som jag gillar så mycket, när jag inte bor där längre. Sätter jag mig på tåget en fredagseftermiddag så kan jag stå på takbaren halv sju. Det är inte svårare än så.