Familjeföretaget som få lämnar – siktar mot ytterligare 70 år

I den lilla byn Emtbjörk, nordväst om Hagfors, grundade Carl Haglund 1952 cementstensföretaget Emtbjörks AB. Nästan 70 år senare står företaget, numera verksamma inom entreprenad, starkare än någonsin. Och de som fått i uppdrag att förvalta arvet är barnen Sören, Anneli, Ann-Catrin och Carl-Fredrik. Att driva familjeföretag är något som förpliktigar och när syskonen blickar framåt ser framtiden grön ut. 

– Jag vet inget annat, det är ju ens liv, säger Sören Haglund, vd på Emtbjörks sedan 25 år tillbaka. Det här är inte bara min arbetsplats utan också en plats där jag varje dag får möjlighet att träffa mina närmsta vänner. Av våra 40-talet anställda är det många som jobbat här i mer än 25 år så vi är väldigt tajta. 

Här är delar av familjen uppradade på kontoret. Från vänster syskonen Sören, Annelie och Ann-Catrin tillsammans med Ann-Catrins dotter Helena.

Med god hjälp vid sin sida

Tillsammans med sin bror och två systrar driver Sören idag vidare det företag hans pappa Carl för snart 70 år sedan grundade, och som även deras mamma Maj-Britt anslöt sig till efter ett tag. Redan som 30-åring fick Sören möjlighet att ta över det företag hans föräldrar burit på sina axlar under många år, och som varit hans enda arbetsplats sedan han på riktigt började arbeta som 15-åring – då som grävmaskinist. Han sticker inte under stol med att det till en början var lite tufft att axla rollen som vd på ett företag, som för många människor spelat en stor roll, både som arbetsgivare men också som viktig mötesplats. 

– Givetvis var det mycket nytt att sätta sig in i och det hade nog varit betydligt tuffare om de anställda på företaget inte varit så hjälpsamma. Kraften i det här företaget har alltid varit kunskapen och lojaliteten hos personalen och det var något jag hade stor hjälp av då, precis som jag och mina syskon har idag. Sen underlättade det ju också jag redan kände många – jag hade ju ändå sprungit runt här på företaget sedan barnsben, säger Sören. 

”Alla ställer upp när det behövs”

 När världen runt omkring vuxit i en snabb och i många fall oförutseende takt har Emtbjörks lyckats stå sig starkt, och Sören tror sig veta varför. 

– Jag tror att vi alla känner ett ansvar för det vi har här. Det är vi tillsammans som bestämmer hur framtiden ser ut. Alla här är vänner och bryr sig om varandra och hur vi har det i våra liv och jag tror det är därifrån viljan hos all personal att hjälpa till kommer ifrån. Alla ställer upp när det behövs, vilket är fantastiskt och något av ett signum för den här arbetsplatsen, säger Sören. 

En grönare framtid

Vad gäller framtiden för Emtbjörks, som sedan 1995 håller till i Hagfors, är det för syskonen viktigt att när det väl är dags att lämna över till nästa generation, att de lämnar över ett starkt företag som står rustat för framtiden. 

– Vi gör löpande investeringar i vår maskinpark, och just nu handlar mycket av investeringarna om att göra så bra val för miljön och framtiden som vi bara kan. Vi har ett ansvar att utveckla företaget på ett hållbart och ansvarsfullt sätt, för vi vill ju att det här företaget inte bara ska kunna stoltsera med en 70-årig historia utan också med goda förutsättningar för att kunna fortsätta i 70 år till. För mig och mina syskon är det otroligt viktigt, säger Sören. 

Men att någon av syskonens barn, som redan börjat jobba på Emtbjörks, i närtid ska konkurrera ut andra generationen Haglunds är inte något som oroar Sören särskilt mycket.

– De får nog stå ut med oss ett tag till – vi syskon håller ihop. Skämt åsido, det är givetvis bara kul att de vill arbeta här med oss och att de vill utveckla företaget tillsammans med alla anställda. Jag ser det inte som att det bara är vi i familjen som ska driva det här. Alla på företaget har den kunskap och vilja som krävs för att kunna förvalta arvet på ett bra sätt – det är det som är vår absolut främsta styrka, avslutar han.