Anita Sjölander, vd Nordic Paper

Från trainee till börs-vd

Hur kommer det sig att folk på betydelsefulla positioner ofta är helt ointresserade av att göra karriär? Ta Anita Sjölander. Hon har kommit ungefär så långt man kan komma i en värmländsk karriär, utan att vare sig jaga det eller ens göra så mycket som en plan.

– Karriärkliv intresserar inte mig. Jag har bara försökt ha så roligt som möjligt där jag är och vara nyfiken. Jag tycker om att lära mig nya saker, att jobba ihop med andra människor och ha kul tillsammans, säger Anita Sjölander.

Där har du receptet. Sedan hjälper det förstås att vara flitig, klok och kunna koppla bra med andra människor.

Provade olika positioner

Anita var jätteglad när hon fick sin traineetjänst på Gruvöns bruk 1995 eftersom det gav henne möjlighet att se olika delar av företaget. Nyfiken som hon är fortsatte hon att prova olika positioner och avdelningar på det stora bruket ända fram tills 2016 då hon blev fabriksdirektör för just BillerudKorsnäs Gruvöns bruk.

När Anita sedan tog jobbet som produktionsdirektör på Nordic Paper 2018 så var det inget lätt beslut.

– Ena dagen tänkte jag att ”jag har ju så roligt jobb, inte ska jag byta”. Men nästa dag tänkte jag ”jo, det kanske är dags ändå. Om jag inte byter nu kommer jag kanske inte få någon mer chans”.

Fettresistent papper till livsmedel är en av Nordic Papers största produkter nu när många kunder vill ersätta plastförpackningar. Foto: Jesper Anhede

"Det här jobbet ska jag ha nu ett tag framöver"

Anita hade varit på BillerudKorsnäs Gruvöns bruk i 23 år. Efter så lång tid på samma arbetsplats kände hon sig lite som en svikare mot ledningsgruppen.

– Det var jobbigt att berätta för ledningsgruppen. Samtidigt kändes det bra att landa i det lite mindre Nordic Paper. Det var enkelt, tydligt och en ledning som är nära verksamheten, lokalt i Värmland.

”Det här jobbet ska jag ha nu ett tag framöver”, tänkte Anita. Men det dröjde inte länge förrän hon fick frågan om hon ville bli VD.

– Jag tänkte att jag kommer väl vela och fundera ett tag innan jag svarar ja i alla fall. Så jag gick hem och frågade familjen och tackade ja nästa dag. Jag gjorde pinan kort, skrattar hon.

Börsnotering - En crasch course

Våren 2020 tillträdde Anita som VD med en plan att avsätta ordentligt med tid för att lugnt och metodiskt lära känna försäljningscheferna och marknaden. Trodde hon ja. I september meddelade Nordic Papers ägare att de ville undersöka möjligheterna att notera bolaget på stockholmsbörsen.

– Min första tanke var ”Oh, va mycket jobb”. Men sen landade jag i att det var en crasch course där jag skulle lära mig massor av saker.
Och så blev det. För inför en börsnotering är det mängder av saker som behöver säkerställas.

Det var en crasch course där jag skulle lära mig massor av saker. Och så blev det.
Anita Sjölander, vd Nordic Paper
Anita Sjölander, vd Nordic Paper

– Du måste göra en total genomlysning av företaget och en grundlig marknadsundersökning så man får oberoende siffror och värderingar av hur marknadsutvecklingen ser ut för produkterna och vilka marknadsandelar vi har. Allt måste ledas i bevis innan vi kan sätta några siffror i ett prospekt. Det är som att flytta till ett nytt hus eller vädra och granska allt man har i garderoben innan man hänger in det igen, berättar Anita.

Tydligare styrning

Allt arbete ledde till en tydligare styrning i företaget och fler dokumenterade processer och rutiner. Styrelsen fick flera tillskott av nya kompetenta medlemmar, som enligt Anita varit en väldig tillgång för bolaget och därtill nya kommittéer som stöd för styrelsen. Dessutom är de fyra största aktieägarna intresserade och långsiktiga ägare, vilket hjälper till att skapa stabilitet. Enligt Anita var det ett naturligt nästa steg att börsnotera Nordic Paper. Bolagets produktion har utvecklats positivt i flera år tack vare duktiga medarbetare och smarta investeringar.

– Efterfrågan på våra produkter ökar och tack vare att över 80 procent av våra kunder har gjort affärer med oss i mer än sex år så växer vi mycket tillsammans med våra kunder, berättar Anita.

Bra att företaget finns i Värmland

Hon menar också att det varit en god hjälp för företaget att finnas i Värmland.

– Vår region har mycket branschkompetens och många duktiga leverantörer av utrustning och tjänster. Vi har varit referensanläggning för en rad installationer, exempelvis från Valmet.

Nu, efter börsnoteringen så är Anita glad för allt hon lärt sig. Hon ser ljust på framtiden och ångrar inte att hon tog jobbet som VD.

– Nej, det ligger inte för mig att ångra saker. Har man tagit ett beslut så har man. Under den här processen har vi haft ett fantastiskt gott stöd från våra ägare, styrelsen och rådgivare runtomkring oss. Det har varit oerhört intressant och vi har byggt ett starkare företag under resans gång.

Fakta

Nordic Paper tillverkar olika typer av specialpapper i fyra pappersbruk. Det största ligger i Bäckhammar och de andra finns i Säffle, Åmotfors och norska Greåker. Kraftpapper och fettresistent papper till livsmedel är de största produkterna nu när många kunder vill ersätta plastförpackningar med naturliga råvaror som kan återvinnas och brytas ner biologiskt.