Ebba Anderssons tar medaljer med Granqvists handskar

Granqvists handskar gör avtryck globalt

Det började med att han ville bli bäst i världen på längdskidor, men tyckte att handskarna var för dåliga. Resten är numer historia för Lasse Granqvist. Även om han själv inte hamnade på OS-pallen så gör hans handskar det. Hela 60 procent av alla guldmedaljörer på längdskidor vid OS 2018 bar Granqvists (LillSports) längdskidhandskar.

– Man vinner inga guld utan våra handskar, ler Lasse Granqvist, vd och ägare av Granqvists.

De flesta av oss har nog sett handskarna på våra skidstjärnor, som Charlotte Kalla och Gunde Svan, men storsäljarna är annars olika typer av specialskyddshandskar såsom polis-, militär- och brandhandskar.

Ett av Europas största

Bolaget grundades i mitten av 80-talet via, som Lasse själv kallar det, diverse bananskal och är nu ett av Europas största handskföretag sett till produktion. Huvudkontoret finns i Karlstad.

– Granqvists skapades ur ett behov av bättre längdskidhandskar. Att ge brukarna det de behöver är fortfarande vår själ och vårt hjärta, förklarar Lasse Granqvist.

– Vi vill inte konkurrera med pris, utan fokuserar istället på att ge vår kund en så optimal produkt som möjligt, ner till varje skräddarsydd söm. 

Egen produktion

Vid sidan av konsumenterna är det produktionen som gör Granqvists. Därför tillverkas alla produkter i de egna fabrikerna i Polen och Etiopien. Kvaliteten är avgörande, men också de närmare 300 medarbetarna som arbetar i produktionen.

– Som arbetsgivare måste vi konkurrera med annat än lön för att skapa en hållbar verksamhet och vi jobbar mycket för att skapa en miljö där våra medarbetare trivs.

Think global act local

Dottern Linnea Granqvist ansvarar för bland annat hållbarhetsfrågorna. Hon menar att det sociala ansvaret är stort när man driver fabriker som också motsvarar en stor andel av byns arbetstillfällen. När den nya anläggningen i Etiopien byggdes var detta viktigt.

– FNs globala hållbarhetsmål har följt oss hela vägen och det har varit ett omfattande arbete med många perspektiv under resans gång, berättar hon.

Det har handlat om allt från arbetsförhållande till vattenrening och energianvändning. På fabrikstaket finns stora solpaneler som gör anläggningen helt självförsörjande på el.

– För oss är det viktigt att det känns rätt i magen och att vi bidrar till att världen blir lite bättre, säger Lasse Granqvist. 

Bild: Svenska längdskidåkaren Ebba Andersson har helt rätt handskar. Foto: Jonas Lindqvist.