Handelskammaren – Kalender | 2020-05-12

Praktisk hantering av exportdokument

Har ditt företag nyligen börjat göra exportaffärer, eller har ni kanske gjort internationella affärer sedan länge? Skulle du vilja ha bättre koll på vad det är som egentligen gäller bland alla tullhandlingar och exportdokument som ska fyllas i? Under denna utbildningsdag får du en genomgång av hur de vanligaste exportdokumenten ska fyllas i, för att du och inte minst mottagaren ska slippa problem.

Idag ställs det allt högre krav på att tullhandlingar och andra exportdokument ska vara korrekt ifyllda. Är de ofullständiga eller felaktiga kan det leda till leveransförseningar, problem för mottagaren vid förtullningen och i värsta fall till att köparen väljer en av dina konkurrenter vid nästa affär.

För att underlätta för dig som exportör erbjuder nu Handelskammaren ytterligare en omgång av utbildningen i praktisk hantering av exportdokument. Under en heldag hjälper vi dig att hitta rätt bland de dokument, regler och förfaranden som finns inför en exportaffär.

Utbildningen kommer att ge dig

  • ökad kunskap om de viktigaste exportdokumenten, reglerna och förfaranden som gäller vid en exportaffär.
  • ökad kunskap om hur du praktiskt går till väga vid en exportaffär

För vem?

Kursen vänder sig både till dig som behöver fräscha upp kunskaperna och till dig som inte har så stor vana vid att hantera tulldokument för export!

Innehåll och upplägg

Under dagen kommer vi att gå igenom den datoriserade exportdeklaration med de uppgifter som utgör föranmälan, fördelarna med passiv förädling, olika typer av ursprungsintyg, fakturor samt andra handlingar som kan behövas vid särskilda tillfällen. Vi tar även upp användningen av ATA-carneten, en internationell tullblankett för tillfällig export, t ex i samband med mässor och utställningar. Praktiska övningsuppgifter om tillämpningen av ursprungsreglerna i frihandelsavtalen ingår också.

Under dagen varvas teori och praktiska övningsuppgifter, och du får gärna ta med frågeställningar från din egen verksamhet som kan tas upp som exempel under dagen.

Program

08.30 Välkommen och fika

  • Export till länder utanför EU; Exportdeklaration med föranmälan
  • Export för passiv förädling
  • Ursprungsdokumentation enligt EU:s frihandelsavtal – Ursprungsregler, EUR 1 och Fakturadeklaration
  • Certificate of origin – Ursprungsregler och praktisk hantering
  • Betalningsfaktura och Proformafaktura
  • Särskilda intyg som används vid export; ATA-carnet – ansökan och hantering
  • Övningsuppgifter

16.00 Avslutning

Utbildare

Per Anders Lorentzon, Senior advisor inom internationell handel vid Sydsvenska Industri- och Handelskammaren. Per Anders är mycket omtyckt av våra tidigare kursdeltagare och har hela 40 års erfarenhet av frågor inom tullregler, leveransvillkor och handelsprocedurer. Han har dessutom skrivit Stora Importhandboken och är ledamot i Tullverkets insynsråd.

Kontaktperson

Helena Englund
054-22 14 81 | 072-561 40 85

Information & anmälan

2020-05-12, 08.30–16.00

Handelskammaren Värmland, Tullhusgatan 1A, Karlstad

Pris: 4150 kronor per person exkl moms för medlemmar och 5 995 kronor per person exkl moms för övriga. I priset ingår fika och lunch.

Medlem i Handelskammaren Värmland? Här kan du se om ditt företag är medlem i Handelskammaren Värmland.

Anmälan: Din anmälan vill vi ha senast 26 april.  Utbildningen har ett begränsat antal platser.

Är du intresserad av att delta på utbildningen men vill veta lite mer innan du anmäler dig?  – Hör av dig till Helena Englund, 072-561 40 85, helena@handelskammarenvarmland.se

Information med anledning av COVID-19 (”Coronaviruset): Vi vill  uppmärksamma dig på att vi har en policy med anledning av COVID-19 (”Coronaviruset”), som nu också innefattar deltagare på våra utbildningar. Läs hela policyn här.

Fler deltagare från samma företag? Om tre eller fler medarbetare från samma företag anmäler sig till denna utbildningsomgång utgår ytterligare en rabatt. Deltagare tre och efterföljande får 10% lägre pris.

Bokningsvillkor:  Din bokning är bindande men platsen kan överlåtas till annan person. Om du av någon anledning får förhinder kan du fritt avboka fram till 4 veckor före utbildningsdagen. Vid avbokning 2-4 veckor före utbildningsdagen debiteras 50% av avgiften. Vid avbokning mindre än 1 vecka före utbildningsdagen debiteras hela avgiften.

Copyright © Handelskammaren Värmland | Läs vår integritetspolicy

jail