Handelskammaren – Kalender | 2020-04-21

Seminarium: Framgång Norge

En av de viktigaste handelsnationerna, både för Värmland och för Sverige, är vårt grannland Norge. Välkommen till dag om den norska marknaden!

Vi har bjudit in specialister för att prata om hur den norska marknaden ser ut och om vilka affärsmöjligheter och utmaningar som finns.

Under eftermiddagen får du också konkreta tips och råd om vad du bör tänka på vid en satsning på andra sidan gränsen samt ta del av erfarenheter som andra företag har av att göra affärer på den norska marknaden.

För vem?

Eftermiddagen vänder sig i första hand till dig som ser Norge som din nästa marknad och till dig som nyligen börjat göra affärer på andra sidan gränsen. Du som är intresserad och sedan tidigare är etablerad på marknaden, är också välkommen för att ta del av aktuell marknadsinformation och andras erfarenheter kring att göra affärer med Norge.

Program

9.00 Fika och mingel

9:30 Välkommen och presentation av dagen
Henrik Kihlström, Handelskammaren Värmland.

Hur ser den norska marknaden ut och vilka affärsmöjligheter finns det?
Astri Sophie Platou, External Affairs Director, Oslo Handelskammare

På Oslo Handelskammaren är Astri Paltou ansvarig för att förmedla kontakter och skapa relationer mellan norska och utländska företag. Hon har också under många år arbetat med framtagande av marknadsrapporter, skapande av matchmaking-event och mottagande av utländska delegationer i Norge.

Astri kommer att berätta om den norska marknaden och om vilka trender som kan påverka vid en lansering av produkter eller tjänster. Hon kommer också att prata om skillnader mellan länderna som är viktiga att vara medveten om för att komma igång med, och upprätthålla goda affärsrelationer. Du kommer få tips kring vad det är viktigt att vara uppmärksam kring, både när det gäller affärskulturella skillnader och andra viktiga aspekter som rör att göra affärer på andra sidan gränsen.

Råd och tips vid en etablering i Norge
Kristian Halse, konsult och utbildare i tullfrågor, Simplicus

Kristian delar med sig av de viktigaste råden och tipsen han brukar ge företag som vill etablera sig på den norska marknaden – Både när det gäller export och import av varor samt utförande av tjänster. Vad innebär det att handla med Norge som är ett land utanför EU?

12:00 Lunch  

13:00 Vad bör du tänka om du, ditt företag eller dina medarbetare ska arbeta i Norge?
Simone Johansson, Skatteverket

Det är flera olika regelverk att ta hänsyn till, som påverkar både företaget och medarbetarna, när du tar uppdrag i Norge eller väljer att etablera dig där. Detsamma om du börjar exportera eller importera varor. Norge och Sverige har inte samma regler. Simone kommer berätta om de viktigaste delarna som du bör tänka på utifrån regelverken om folkbokföring, inkomstskatt, sociala avgifter och moms.

Fler konkreta råd och tips med vid en etablering i Norge
Kristian Halse, konsult och utbildare i tullfrågor, Simplicus

Kristian fortsätter att dela med sig av råd och tips för företag som vill etablera sig på den norska marknaden. Nu går vi in på några praktiska fall som Kristian stött på under åren.

Att åka över gränsen med yrkesutrustning eller mässmaterial
Alexandra Pfeiffer, Handelskammaren Värmland

ATA-carnet är en internationell tullhandling för att tillfälligt föra in och ut varor, utan att betala eller deponera tull, moms och andra avgifter. Den gör tullförfarandet enklare och snabbare.

Affärer i praktiken
Värmländskt företag berättar om sina erfarenheter av att göra affärer i Norge, och om hur de ser på Norge som marknad i framtiden.

14:45 Avslut på dagen

 

Med reservation för ändringar

Kontaktpersoner

Helena Englund
054-22 14 81 | 072-561 40 85
Alexandra Pfeiffer
073-812 71 83

Information & anmälan

2020-04-21, 09:00 - 14:45

Handelskammaren Värmland, Tullhusgatan 1A, Karlstad

Pris: 1490 kronor per person exkl moms för medlemmar och 2490 kronor per person exkl moms för övriga. I priset ingår fika.

Medlem i Handelskammaren Värmland? Här kan du se om ditt företag är medlem i Handelskammaren Värmland.

Anmälan: Din anmälan vill vi ha senast  6 april. Seminariet har ett begränsat antal platser.

Är du intresserad av att delta på men vill veta lite mer innan du anmäler dig? – Hör av dig till Helena Englund, 072-561 40 85, helena@handelskammarenvarmland.se

Information med anledning av COVID-19 (”Coronaviruset): Vi vill  uppmärksamma dig på att vi har en policy med anledning av COVID-19 (”Coronaviruset”), som nu också innefattar deltagare på våra utbildningar. Läs hela policyn här.

Bokningsvillkor: Din bokning är bindande men platsen kan överlåtas till annan person. Om du av någon anledning får förhinder kan du fritt avboka fram till 4 veckor före utbildningsdagen. Vid avbokning 2-4 veckor före utbildningsdagen debiteras 50% av avgiften. Vid avbokning mindre än 1 vecka före utbildningsdagen debiteras hela avgiften.

 

Copyright © Handelskammaren Värmland | Läs vår integritetspolicy

jail