Hållbarhet i fokus på frukost

På tisdagsmorgonen hölls höstens andra nätverksfrukost på Scandic Winn i Karlstad. Ämnet hållbarhet är ett viktigt sådant, och det är av absolut största vikt att vi tillsammans kämpar för ett bättre samhälle. I dag, i morgon och i framtiden.

Morgonen inleddes med att Karlstads kommun presenterade sitt årliga arrangemang; Globala Karlstad. Kommunen har, tillsammans med fyra andra kommuner i landet, blivit utsedda till en global kommun av biståndsmyndigheten Sida. Det betyder att kommunen tänker globalt, men agerar lokalt. Från och med den 1 oktober till den 13 oktober, ska kommunen  uppmärksamma global utveckling och hur vi kan bidra till ett mer hållbart samhälle.

Glenn Mattsing har gjort sig känd på många sätt. Han har rott runt Svalbard, varit chefredaktör för en äventyrstidning och han har, tillsammans med bland annat Petter Stordalen, rott in på en båt i Almedalen – gjord enbart på marint skräp. På sina resor runt jorden har Mattsing insett skräpets utbredning. Inte ens de mest avlägsna öarna på Svalbard har undgått mänsklighetens nedskräpning. Nu är Matting inblandad i företaget Sculptur, som skapar föremål av skräp genom 3D-printing. På frukosten presenterade Mattsing en stol, gjord på gamla bildelar.

Ikeas hållbarhetsarbete

Efter kaffepausen var det dags för Ikea Karlstads Anny Edenvik och Julia Bergmann att kliva upp på scenen. Ikea är, som ni alla vet, ett av världens absolut mest kända varumärken. Och med stort varumärke, kommer också ett stort ansvar och stora utmaningar. Ikea har satt tuffa mål för hur de ska arbeta med hållbarhet. De har satsat hårt på att deras produkter ska vara tillverkade av återvunnet material, eller material som går att återvinna. För Ikea, som har varuhus över hela världen, är det en stor utmaning, men också en nödvändighet. I deras restauranger arbetas det också med hållbarhetsaspekten. Svinnet från restaurangerna har minskat drastiskt under de senaste åren och de hade som mål att halvera svinnet fram till år 2020. En siffra som de nådde redan under året som gått.

Nästa frukost i Karlstad arrangeras i december, mer information om den kommer. Men redan nu kan ni spana in vad som händer hos oss på Handelskammaren Värmland framöver. Klicka här för att komma till vår kalender!

 

 

Copyright © Handelskammaren Värmland | Läs vår integritetspolicy

jail