Innehållsmarknadsföring är en framgångsrik strategi för många företag. Här är den ultimata guiden hur du kommer igång med innehållsmarknadsföring.
Dessa tips är framtagna tillsammans med Robert Rundberget på Kontento AB.
Enligt en undersökning av Novus är 52 % av svenskarna negativa till reklam.
De tycker att reklam stör, irriterar och skapar avbrott. Dessutom smittar den negativa känslan av sig på företagen som är avsändare. Om du gör störande reklam skadar det med andra ord ditt företags rykte.
Var fjärde svensk betalar extra för att inte behöva se reklam. Var tredje har installerat annonsblockerare på sin dator. Vi orkar inte ta in alla budskap.
Innehållsmarknadsföring, eller ”content marketing”, är en framgångsrik strategi för många företag.
Kunder letar både efter kunskap och inspiration. Den som levererar det på webben vinner både uppmärksamhet och affärer.
Till skillnad från traditionell reklam stör inte innehållsmarknadsföring kunden.
Innehållsmarknadsföring bygger inte på annonser för att pusha ut ett budskap. I stället skapar den en pull-effekt som gör att kunden hittar dig när du är relevant. Det skapar nytta och hjälper till lösa kundens problem.
En amerikansk studie slår fast att innehållsmarknadsföring genererar tre gånger fler leads än traditionell marknadsföring med annonser, trots att det kostar 62 % mindre.
Grafen kommer från Amerikanska företaget Kapost som mätt effekten av innehållsmarknadsföring och jämfört det med betald sökannonsering i Google.
Som du ser tar det tid att komma igång med innehållsmarknadsföring men om du arbetar uthålligt får du bra betalt. Och till skillnad från sökannonsering behöver du inte fortsätta att betala ”hyra” för utrymmet för att få synas.
Innehållsmarknadsföring består av texter, bilder, filmer, ljud, grafik och allt annat som traditionell marknadsföring också består av. Innehållet publiceras i dina egna kommunikationskanaler och riktas till en definierad målgrupp.
Den stora skillnaden mellan traditionell marknadsföring och innehållsmarknadsföring är syftet:
Syftet med traditionell marknadsföring är att fånga målgruppens intresse för det du erbjuder.
Syftet med innehållsmarknadsföring är i stället att leverera någon form av värde till målgruppen.
Som en biprodukt väcks även målgruppens intresse för ditt företag och det du har att erbjuda.
Innehållsmarknadsföring kan inspirera eller förmedla kunskap om något som är relaterat till det du erbjuder.
Ica-Kuriren bjuder på recept som kan lagas med råvaror från deras butiker. Om besökaren gillar recepten blir den positiv till Ica.
IT-företaget Macforum har en blogg med guider och tips om allt från ”Så får du som företagsledare mer gjort på jobbet” till ”Minska stressen med en bättre IT-miljö”.
De ger något värdefullt, och får uppmärksamhet tillbaks.
Hur mycket uppmärksamhet du genererar beror på hur stort värde du lyckas leverera – inte på hur många eller hur stora annonser du köper.
Innehållsmarknadsföring kan också ge målgruppen underhållning som målgruppen gillar.
RedBull TV visar spektakulära idrottsprestationer utan reklam och annonser. Genom att bjuda på spännande underhållning får målgruppen en positiv bild av RedBull.
De ger även ut tidningen RedBulletin som kostar pengar och genererar vinst till ägarna. De tjänar alltså pengar på själva marknadsföringsinsatsen tack vare att de levererar en produkt som är så bra att folk är beredda att betala för den. Dessutom betalar företag för att annonsera i tidningen.
De flesta köpare gör grundlig research innan de beslutar sig för vilken produkt de ska köpa. I genomsnitt konsumerar vi 11,4 artiklar, videofilmer eller andra typer av innehåll om en produkt innan vi fattar vårt beslut.
Bra innehållsmarknadsföring tillgodoser kundernas behov av information och hjälper dem fatta bra köpbeslut.
En annan sak som skiljer innehållsmarknadsföring från andra typer av marknadsföring är att du primärt kommunicerar genom mediekanaler som du själv äger. Det kan vara din webbplats, ett nyhetsbrev, en kundtidning, en podcast, i dina sociala medier eller annan egen kanal.
Tjänsteinnovationsföretaget Whitebox Innovation gör podcasten ”Hästjobbet” som handlar om hästar, företag och innovationer.
Sambandet mellan att lyckas med sin innehållsmarknadsföring och att ha en strategi är starkt.
En strategi kan innehålla:
Slå fast ditt effektmål.
Exempelvis X nya kundkontakter (leads) eller att sälja Y antal produkter.
Ringa in målgrupperna och beskriv dem utifrån ålder, geografi, utbildningsnivå och inkomst.
Ta reda på var målgruppen riktar sin uppmärksamhet. Vad lyssnar de på? Vad tittar de på? Vilka litar de på? Ta reda på vilka historier och budskap som berör dem.
Kartlägg hur och varför dina målgrupper hittar och väljer din produkt eller tjänst. Beskriv hur de går från ovetskap om din produkt eller tjänst till att köpa den.
En kort genomgång av hur du kan jobba systematiskt för att ta reda på vilket innehåll du behöver skapa när.
Vill du vilka frågor människor googlar om det du säljer? Använd det här utmärkta gratisverktyget. Det ger massor av idéer om vilket innehåll du kan skapa som det finns en efterfrågan på.
Utgå ifrån dina mål, din målgrupp, dina kompetenser och din nyckelordsanalys när du väljer vilka typer av innehåll du ska producera.
Det kan vara bloggposter eller filmer som visar hur kunderna använder dina produkter. Kanske en podcast eller ett förklarande kundcase?
Är någon på företaget duktig att skriva eller filma. Låt den personen göra det.
Gör så här:
Planera publicering av innehållet med hänsyn till årets cykler. Dina produkter kanske är relevanta en viss säsong. Du kanske har framtida produktlanseringar som kräver marknadsföringsinsatser.
Gör så här:
Bestäm dig för hur du ska sprida ditt innehåll. Du kan publicera det i en blogg på din webbplats men för att nå ut till så många som möjligt behöver du använda dig av exempelvis sociala medier. Du kan också gästskriva på någon annans blogg. Du kan vara gäst i en podcast. Tänk kreativt.
Följ upp hur väl din innehållsmarknadsföring lyckas.
Gör så här i Google Analytics:
Traditionell marknadsföring utgår ifrån vad avsändaren vill berätta.
Framgångsrik innehållsmarknadsföring utgår istället ifrån vad målgruppen vill veta eller har nytta av.
Vad du som avsändare VILL berätta är sekundärt.
När du gjort din lista över nyckelord är det dags att producera innehåll. Om du själv inte kan eller har tid kan du anlita innehållsproducenter.
Gör så här:
Här är ett sätt att strukturera din berättelse som funkar oavsett om du ska skriva en text eller spela in en film:
I dag är ett problem att det finns för mycket marknadsföring. Däremot hör man sällan någon klaga på att det finns för mycket bra marknadsföring.
Vill du skapa verklig nytta för dina kunder är innehållets kvalité viktigare än kvantiteten.
Alla söker efter kunskap om produkter och tjänster innan ett köp. Om du levererar den kunskapen kommer många att upptäcka dig. Gör en infographic, en e-bok eller något annat som berättar hur din målgrupp kan lösa ett problem.
Kunderna undrar:
När du skapar innehåll som svarar på dessa frågor kommer du skapa fler leads av högre kvalitet. Ju fler frågor du besvarar desto lättare är det för kunden att göra sin egen research om din produkt och desto lättare blir det för hen att förstå.
Om din målgrupp är väl avgränsad kan du skapa innehåll som odlar en livsstil. Intervjua personer eller skildra evenemang som din målgrupp gillar.
Gör guider och så-gör-du-innehåll som förklarar hur din målgrupp kan klara av ett arbetsmoment eller en teknik bättre.
Just nu är video effektivast. Om en webbsida har både text och video så föredrar 72 % av alla människor att titta på videon för att lära sig om en produkt eller tjänst.
Video gör att besökarna stannar längre på din webbplats. Detta talar i sin tur om för Google att ditt innehåll är intressant för besökarna. Google vill leverera intressant innehåll rankar det mest intressanta högst upp.
Eftersom Google har svårt att förstå innehållet i en video är behöver du skriva en text som berättar vad videon handlar om. Annars kan det bli svårt att hitta din video.
En blandning av video, text och bilder är sannolikt mest effektivt.
När du skapat ditt innehåll är det dags att sprida det så mycket som möjligt. Jobba systematiskt.
Gör så här:
Målet:
Om människor följer dig i din egen kommunikationskanal spelar det ingen roll om Facebook plötsligt ändrar sin algoritm. När du äger kanalen har du större möjligheter att odla relationen med kunden.
Små företag som bloggar genererar 126 % fler leads än de som inte bloggar. Det beror på att webbplatser med bloggar i snitt har 434 % fler sökmotorindexerade sidor, vilket betyder att de har ett 434 % större fotavtryck hos Google.
Med andra ord är en blogg en av de mest värdefulla resurserna ett företag kan ha för att generera leads. I bloggen kan ni publicera innehåll och på sikt bygga en värdefull källa till kunskap som lockar många nya leads till din webbplats.
För varje krona du satsar på marknadsföring via e-post får du 38 kronor tillbak. Därmed är e-post den marknadsföringskanal som ger mest return on investment. Lägg därför resurser på att få människor att prenumerera på dina utskick. Tänk på att det tar tid att få följare.
För att få målgruppen att prenumerera på ditt nyhetsbrev kan du skapa så kallade ”lead-magneter”. Det är innehåll som är riktigt värdefullt för din målgrupp, som till exempel en e-bok eller guide om hur man gör någonting som är svårt.
Kräv att de ska fylla i sin e-postadress för få ladda ner din leadmagnet.
Olika personer föredrar olika sociala medier. Och eftersom alla sociala medier är snåla med att skicka organisk trafik utanför sin egen plattform behöver du använda så många av dem som du har möjlighet till. Facebook skickar bara en procent av all sin trafik utanför sin egen plattform. Men den procenten är fortfarande gratis.
Linkedin är den kanal som flest marknadsförare runt om i världen använder för att knyta nya affärskontakter och det är den kanal som driver mest trafik till företags webbsidor.
Twitter används av många journalister för omvärldsbevakning. Om rätt journalist plockar upp en post du publicerar kan det ge värdefull publicitet i massmedia.
Vill du odla en livsstil är Instagram och Pinterest relevanta kanaler.
Det finns mängder av verktyg. De flesta är dyra att prenumerera på. Här kommer några som är gratis.
Fördelen med detta verktyg är att du kan få många idéer om vad folk söker på och vad du kan skapa innehåll om. Nackdelen är att du inte kan se hur stor sökvolym det är på en specifik formulering.
Skriv in en fras och få reda på hur många sökningar som gjorts historiskt efter exakt den formuleringen. Du kan också jämföra olika fraser, se vilken som har flest sökningar och hur trendkurvan ser ut.
Skriv in ett ord och få tillbaka en graf med årets sökvolym samt en tabell som jämför ditt ord med relaterade ord i parametrar som sökvolym svårighet att komma överst i sökresultaten, kostnad att köpa den frasen för annonsering på Google och en massa intressant fakta.
Du får också förslag på alternativa fraser relaterade till din sökfras, vilket kan ge många idéer till innehåll.
Skriv in ett ord utan att trycka på ”sök”. Google föreslår då de tio vanligaste sökfraserna som börjar med det ordet. Tio idéer till nyckelord med andra ord.
Skriver in upp till fem ord. Sen får du förslag på idéer till bloggposter eller andra typer av innehåll.
Innehållsmarknadsföring inte är en helig graal. Det kräver mycket arbete och tar lång tid. Det kan ta månader eller kanske upp till ett år för att skapa en mätbar effekt.
Behöver du göra en snabb kampanj kan du sannolikt få en snabbare effekt genom sökordsannonsering i Google.
3&10 april
Denna utbildning fokuserar på försäljning till företag och organisationer. Du kommer att få ett ramverk med enkla och praktiska verktyg som du kan använda direkt du lämnar lokalen. Utbildningen består av en mix av föreläsning, verkliga exempel och övningar.
23 maj
En utbildningsdag som kommer ge dig förutsättningar att utveckla ditt företags synlighet, annonsering och din försäljning på Facebook och Instagram!
När du anmäler dig till någon av våra aktiviteter så lämnar du ett antal personuppgifter till oss.
Det är uppgifter som enbart är kopplade till det tillfälle du är intresserad av och som vi efterfrågar för att kunna genomföra en så bra aktivitet som möjligt.
Vi sparar bara uppgifterna under den tid som är nödvändig för det här tillfället.
I samband med våra träffar tar vi ofta bilder för att dela med oss av innehållet och sprida budskap i Handelskammarens egna kanaler.
Därför får du gärna, samtidigt som du anmäler dig, välja om du samtycker till att vara med på bild eller inte. Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke.
Vi hanterar dina personuppgifter på ett lagligt, korrekt och öppet sätt, enligt Dataskyddsförordningen (GDPR - General Data Protection Regulation).
Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har några frågor.