Karlstad – Gardermoen på dryga timmen – Ja, det är möjligt!  

80 morgonpigga personer samlades på Scandic Winn nu på morgonen för att bland annat ta del av planerna kring hur vi kommer närmare en konkurrenskraftig tågförbindelse mellan Stockholm-Oslo.Först ut på scen var Jonas Karlsson från 2.55 som berättade om hur tågsträckan mellan de två huvudstäderna kan, och bör byggas ut för att sänka restiden under tre timmar. En utbyggnad som då skulle innebära att det tar 35 minuter mellan Karlstad och Örebro och dryga timmen till Gardermoen. Det i sin tur skulle innebära helt nya möjligheter på arbetsmarknaden.

Sören Jonsson, projektledare Tåg i tid berättade om hur utbyggnaden av nya Karlstad C kommer utformas och visade bilder på hur området i och kring nya resecentrum kommer se ut. Planerad produktion blir 2021-2024, men det är preliminära datum enligt Sören, med anledning av planprocessen.

Frida Johansson, vd för Handelskammaren Värmland ställde frågan hur alla vi som rör oss och bor här kommer påverkas under tiden som Karlstad C byggs om? Svaret från Sören var att alla kommer påverkas, att det blir oundvikligt då arbetet pågår under lång tid, så störningar kommer det bli men de planerar för att arbetet ska gå så smidigt som möjligt.

Jessika Lundgren, vd på Värmlandstrafik visade att kollektivtrafiken i Värmland är en viktig pusselbit i en växande region. 2017 genomförde Värmlandstrafik 9 600 000 resor och nu har de extra stort kundfokus, där resan ska vara så modern och bekväm som möjligt.
I samband med bildandet av regionkommunen vid årsskiftet ”gifter sig” Värmlandstrafik med Karlstadbuss och förhoppningen är att det kommer leda till ännu bättre service och tillgänglighet för resenärerna.

Frida avrundade mötet med kopplingen till arbetssegern kring slussarna och förhoppningen att även Sthlm-Oslo är på banan om några år.

–  Förbindelsen mellan Stockholm-Oslo är jätteviktigt för alla företag och alla som jobbar och bor här. Låt oss hoppas att tågsträckan, liksom slussarna, också blir en arbetsseger inom några år…och så låter vid et vara osagt hur många år det tar!

Åtgärdsvalsstudien för Sthlm-Oslo

Mer om åtgärderna finns att läsa i ÅVS:en för stråket Stockholm-Oslo >>

Med på bild från vänster: Jonas Karlsson, vd 2.55, Frida Johansson, vd Handelskammaren Värmland, Jessika Lundgren, vd Värmlandstrafik, Sören Jonsson, projektledare Tåg i tid.

Presentation Jonas Karlsson, vd 2.55 >>

Presentation Sören Jonsson, projektledare Tåg i tid >>

Presentation Jessika Lundgren, vd Värmlandstrafik >>

Copyright © Handelskammaren Värmland | Läs vår integritetspolicy

jail