När får vi en internationell flyglinje?


Nu har Värmland stått utan en internationell flyglinje i över sju månader och Karlstad Airport har sedan dess jobbat på för en ny linje.

Mikael Lundström, ordförande för Karlstad Airport, kan du ge oss en statusrapport?
Vi jobbar sedan i våras med några olika case och förfrågningar. Det finns absolut ett intresse från operatörer att flyga på Karlstad med riskbenägenheten är låg och processerna är sega.

Vilka scenarier handlar det om?
Det ena är en linje till Frankfurt och det andra är en linje till Köpenhamn. Det har också nyligen kommit in en intresseanmälan från ytterligare ett bolag som visat intresse och som vi ska ta en dialog med.

Hur ser tidsplanen ut?
Vi har färdigställt ett affärscase för Frankfurtlinjen nu och står i begrepp att skicka den ekonomiska kalkylen till Copenhagen Economics. De har uppdraget att granska den ekonomiska kalkylen, som vi gjort tillsammans med operatören, så att den håller.

När blir det klart?
Först behöver vi ett utlåtande och sedan måste vår ägare, Karlstads kommun, få säga sitt. Vår ägare har en tydlig vilja att få till en ny internationell flyglinje för vårt internationella näringsliv och våra besökare.

Och Köpenhamn?
Köpenhamnsalternativet är inte så långt framme att det ska granskas. Det kan ta tid.

När har vi en flyglinje till en stor internationell hubb igen?
Du ska veta att många jobbar hårt för att detta ska ske. Det är flera parter involverade och datum för besked i olika frågor skjuts ofta fram. Processen är och har varit svår på många sätt och det är turbulent i flygvärlden just nu. Marginalerna för flygbolagen är små och viljan att ta risker är liten.

Är det något som du vill skicka med de företag som väntar på besked?
Jag skulle gärna vilja se att fler företag aktiverar sig i frågan och hörs i debatten. Att fler berättar om vad kopplingen mot världen innebär och vad det innebär att stå utan en. Att det faktiskt handlar om jobben i Värmland.

Kontaktpersoner

Frida Johansson
070- 618 77 22

Copyright © Handelskammaren Värmland | Läs vår integritetspolicy

jail