Oliveriet ger en italiensk upplevelse

Berättelsen om Värmland |
För den som tycker att en resa till Italien är för dyr, för avancerad, eller för påfrestande för klimatet, finns det en möjlighet att ta en snabbvisit, bara för en stund, i Kristinehamn. Oliveriet är stadens trattoria – som inte tummar på detaljerna.

Att påstå att Andrea Masci, den manliga delen av ägarduon, är en italienare ut i fingerspetsarna är nästintill en underdrift. Det yviga håret, gesterna och kärleken till maten gör honom till en spännande karaktär. Värmländskan Jenny Svensson träffade Andrea i Italien och kärlekens gnistor slog till direkt. För visst är italienarna även kända för sin passion?

Efter några år tillsammans på Sardinien, flyttade de till Sverige och Kristinehamn. Under hösten 2015 tog de över en gammal butik på Kungsgatan.

– Vi beslutade oss för att köra på 100 % italienskt med allt vad det innebär. Det började som en liten lokal, men sedan tog vi över hyreskontraktet för grannbutiken och byggde ut, säger Jenny.

Oliveriet är en restaurang, men är också en delibutik och står ofta värd för olika matlagnings- och vinkurser. Det finns dock ett genomgående tema – allting är italienskt. Och inget annat.

– I början var nog vår inriktning lite annorlunda och det tog ett tag innan den landade fullt ut hos värmlänningarna. Här finns ingen ketchup, ingen senap och ingen pizzasallad. Att komma hit ska vara som att komma till Italien.

Kärlek till mat

Och när maten kommer på tals väcks Andreas ögon till liv. Pastan ska ätas som pastan bör, och inget annat.

– En gång hade vi färsk tryffel som vi rev över vår färska pasta. Då tog en av gästerna och blandade in sallad i pastan. Sallad! Och färsk tryffel! Jag blev ledsen, säger Andrea.

Arvet från Italien, och förmågan att kunna förvalta det på rätt sätt, har gjort Oliveriet till en restaurang dit folk åker långväga för att ta del av maten, drycken och känslan.

Det funkar alltså att köra fullständigt italienskt i Kristinehamn?

– Det gör det! I Italien går det att få riktigt bra mat, oavsett vilken liten stad eller by du besöker. Så är inte riktigt fallet här i Sverige. Det känns som att vi har bevisat att det går att göra riktigt bra mat, utan några onödiga tillsatser eller processade råvaror, i en liten stad, säger Jenny.

Hur ser framtiden ut?

– Vi vill öppna fler Oliveriet i andra städer, men inte i de absolut största städerna såsom Stockholm, Malmö och Göteborg. Men det är också viktigt för oss att kvalitén är på exakt samma nivå som här om vi öppnar på fler ställen. Kvalitén är det viktigaste för oss.

Detta är en del av Berättelsen om Värmland. Lär känna fler företag och personer här!

Copyright © Handelskammaren Värmland | Läs vår integritetspolicy

jail