USAs handelspolitik: Produkterna som kan omfattas av EU:s motåtgärder

Från 20 juni 2018 kan EU:s motåtgärder mot USA träda i kraft, om USA inför höjda tullar på stål och aluminium från EU. Motåtgärderna består av höjda tullar på 25 procent på ett stort antal produkter från USA.

EU-kommissionen har nu fastställt listan över de amerikanska produkterna som kan omfattas av EU:s motåtgärder mot USA. På listan finns bl.a. ett stort antal järn- och stålprodukter, livsmedel som majs, konservburkar med majs, ris, riskakor, jordnötssmör och fruktjuicer som tranbärsjuice, amerikansk bourbon, cigarrer, viss typ av kosmetika typ eyeliners, t-shirts, denimjeans, herrskor, motorcyklar, segelbåtar och motorbåtar med inombordsmotor samt spelkort.

– EU-kommissionen kan fortfarande välja att ta ut vissa produkter på listan. Men det är endast produkterna på listan som kan omfattas av åtgärderna, säger Björn Strenger, Kommerskollegium.

Om EU:s motåtgärder inte skulle få önskad effekt har EU-kommissionen aviserat att ytterligare tullar på amerikanska varor träder i kraft 23 mars 2021.

Finns dina varor med på listan?

Se om ditt företag importerar någon av produkterna som finns på EU-kommissionens lista >>

Detta har hänt

Mer om USAs ståltullar finns att läsa på Kommerskollegiums webbplats >>

 

 

 

 

 


Copyright © Handelskammaren Värmland | Läs vår integritetspolicy

jail