Rapport från Almedalen

Kommunernas framtid

Hösten 2015 släppte vi en rapport som riktade ljuset mot vad kommunsammanslagningar skulle innebära för det värmländska näringslivet och vilka för – och nackdelar som finns ur ett näringslivsperspektiv. En dagsaktuell fråga, med en pågående utredning om kommunernas framtid, som också Sydsvenska handelskammaren lyfte i Almedalen. Utredningen presenteras i oktober 2019 och utredningens ordförande Niklas Karlsson sa, utan att föregå resultatet, att man sannolikt landar i en slutsats där det kommer behövas olika lösningar för olika kommuner. Blir spännande att följa det fortsatta arbetet!

/Karolina Nilsson

Framtidens handel

AI (artificiell intelligens) verkar vara årets buzz word i Almedalen. EYs nya rapport ”Future of Nordic Retail” landar i  en diskussion om big data, insikter, nya affärsmodeller och vad som händer med de företag som inte hakar på utvecklingen. Vad kommer AI betyda för den värmländska handeln? En superviktig bransch sett till både omsättning och sysselsättning.

/ Frida Johansson

Karlstad – Gardermoen på dryga timmen!

35 min mellan Karlstad och Örebro och dryga timmen till Gardermoen. Det är vad satsningen Oslo-Sthlm 2.55 skulle innebära. För någon vecka sedan diskuterade vi detta på ett seminarium i Karlstad. Och idag lyfts samma fråga på ett fullknökat seminarium i Almedalen.
SJs vd Crister Fritzon tycker att satsningen är attraktiv och vill satsa långsiktigt på Sthlm-Oslo. Dessutom tycker bolag från ett stort antal länder att det är ett intressant business case. Bra!!

/ Frida Johansson

 

 

Varför väljer unga ”fel” utbildningar?

För att många unga har bristfällig kunskap om hur arbetsmarknaden ser ut och vilka yrken som finns – det var budskapet på ett seminarium som våra kollegor på Västsvenska handelskammaren arrangerade idag i Almedalen. 

Att ge studie-och yrkesvägledningen ett större utrymme i klassrummen och att öka samarbetet mellan näringsliv, skola och föräldrar för att underlättas ungas medvetna val – det var några av lösningarna som diskuterades. Konstaterar att vår satsning på Arbetsmarknadskunskap som startar upp i höst och där 21 000 elever under tre år kommer erbjudas just denna kunskap är helt rätt!

/Karolina Nilsson

Copyright © Handelskammaren Värmland | Läs vår integritetspolicy

jail