2017-09-12

Kalender och Nyheter

SJ pausar snabbtågssatsningen mellan Karlstad och Oslo

Anders Larsson, affärschef på SJ, levererade under morgonen, vid Handelskammaren Värmlands frukostmöte i Arvika, det dystra beskedet att SJ sannolikt kommer att göra ett avbrott i snabbtågssatsningen på sträckan Karlstad-Oslo.

Detta grundar sig i att SJ i ett mycket sent skede fått information om att kontaktledningsarbetet tar betydligt längre tid än planerat, istället för 2 år tar det nu 4 år. Snabbtågsavgångarna mellan Karlstad och Stockholm blir kvar, men tågen som går mellan Karlstad och Oslo ersätts med loktåg under banarbetet och SJ flyttar sina snabbtåg till andra sträckor.

– Att SJ nu tvingas göra en paus i satsningen är helt klart ett steg tillbaks. Det har varit en effektfull satsning, där tågresandet ökat med 130% mellan Karlstad och Oslo och som minskat avståndet mellan Värmland och vårt grannland. Beskedet är minst sagt bekymmersamt och vi för nu en dialog med olika aktörer kring vad vi tillsammans kan göra för att påverka situationen, säger Ingela Larsson som är ansvarig för infrastrukturfrågor på Handelskammaren Värmland.
– Vi har många värmländska företag som gör affärer på den norska marknaden och vi vill att det ska bli enklare, inte svårare att göra affärer med Norge. Att försämra kommunikationerna kan bromsa utvecklingen.

Anders Larsson understryker att satsningen förvisso kan bli satt på paus, men att SJ planerar att återkomma med ännu större kraft i satsningen, när arbetet med kontaktledningarna är klara.

– Vi hoppas såklart att SJ står fast vid detta och att man fram till dess har en ständigt pågående dialog med Bane NOR och andra aktörer för att förkorta avbrottet. Vi behöver en snabb tågförbindelse till Oslo, säger Ingela Larsson.

Inget är dock helt klart än vad gäller avgångar. Då Bane NORs besked kom så pass sent, är SJs ansökan till nästa års tidtabell redan är inskickad och kommer att bestämmas den 22 september. Att ändra en tidtabell i så pass sent läge kommer innebära att tidtabellen måste behandlas i en annan process. Många frågetecken är med andra ord kvar.

På Handelskammaren Värmland fortsätter vi arbetet med att verka för tillförlitliga och snabba tågförbindelser mellan Oslo och Stockholm.

– I vår dialog med SJ lyfter vi hur viktigt detta är kopplat till de affärsmöjligheter som goda tågförbindelser skapar för de värmländska företagen. Vi behöver utnyttja den befintliga järnvägen på allra bästa sätt och samtidigt jobba hårt för att få till en ännu bättre järnvägsförbindelse för tågen att gå på, menar Ingela Larsson.

 

 

Läs alla Handelskammarens nyheter
jail