Hemestertips

Att Värmland är fantastiskt och ruvar på många sommarpärlor, ja, det vet vi nog om, allihop! Vi på Handelskammaren Värmland har samlat in våra egna små smultronställen. Njut av din Värmester!

Arvika

Nytomta – Päivi Johansson

En vacker minnesgård med mängder av olika former av konst och hantverk, precis utanför Arvika. Jag var på invigningen förra sommaren och det var häftigt att få vandra i en historisk miljö – som drivs vidare av släktingar till Christina och Ola Eriksson, paret som bodde på Nytomta. 

Eda

Fredsmonumentet i Morokulien – Philip Alfredsson

Freden mellan Sverige och Norge fastställdes år 1814, och här, precis vid den norska gränsen, står ett ståtligt fredsmonument för att erinra oss om den dagen. Besöket bid fredsmonumentet går utmärkt att kombinera med en tripp till Eda glasbruk!

Filipstad

Tilas stoll – Henrik Kihlström

Upptäck en vacker miljö från 1776 där du för möjlighet att uppleva värmländsk gruvhistoria. Här kan du vandra horisontellt i gruvgångar och se hur gruvan ser ut från insidan. Perfekt dagsutflykt för hela familjen. 

Forshaga

Gamla kraftstationen i Deje – Philip Alfredsson

I sommar bjuder Gamla kraftstationen på ett av sina mest stjärnspäckade program någonsin. Eva Dahlgren ställer ut sina foton, Kentikonen Joakim Berg visar sina smycken, Efva Attling kommer med sin fräcka smyckesdesign och Villfarelser bjuder på sin humoristiska konst om samtiden. Ta chansen och upplev unika utställningar – på en unik arena!

Grums

Liljedal – Karolina Nilsson

 Här slingrar sig Kycklingleden längs Vänerns kust och man går över stock och över sten, upp på berg och genom hassellund och barrskog.  Det är 5,7 otroligt vackra värmlandskilometer.

Hagfors

Åsenslingen – Alexandra Pfeiffer

En vacker vandringsled, som startar i centrala Hagfors och som leder hela vägen upp till Värmullsåsen. Leden är, ungefär, åtta kilometer lång och där uppe finns en riktigt fin utsiktsplats där fikan smakar mycket gott! 

Hammarö

Hammarö sydspets – Philip Alfredsson  

Måhända ett välkänt turistmål, men alltjämt en av Värmlands vackraste platser. Ta med fikakorgen, ett gott sällskap och njut av utsikten över Vänern och ljudet av sötvattenvågorna som skvalpar in mot klipporna.

Karlstad

Karlstad golfklubb – Philip Alfredsson

I år har jag börjat spela golf . Trots min usla sving och forntida utrustning - är det en fantastisk sommarsport. Även om slagen går snett, bunkerslagen rullar en decimeter och puttarna retfullt försvinner ner i ruffen. Mitt hemestertips blir, således, skogspartiet till vänster på Karlstads Golfklubb, hål sju, gul slinga. Där har jag varit väldigt många gånger hittills i år - och jag kommer att vara där ännu fler gånger under sommaren. Om ni ser en lång västgöte i detta skogsbryn - röd i ansiktet av ilska och mumlandes något otydligt med den gräsbefläckade järnnian i handen- säg hej! Jag tror att han behöver det.

Mangenbaden – Henrik Kihlström 

Värmlands guldkorn där Rivieran möter skogen. Denna fantastiska badplats erbjuder dig alla faciliteter du behöver. Varför inte kombinera med att först ta en vandring i den vackra naturen och avsluta med ett dopp vid den härliga stranden.

Kil

Sjön Värmeln – Jonathan Widén

Mitt smultronställe hittar ni i Kils kommun ute vid kommungränsen, nämligen sjön Värmeln. En mysig sjö med massor av fina öar som är perfekt lämpad att paddla runt i med fika i ryggsäcken. Själv föredrar jag fisket i sjön och ser framför mig många rofyllda timmar under solen tillsammans med mitt fiskespö.

Kristinehamn

Niklasdams trädgård – Päivi Johansson.

Ett underbart litet ställe, ungefär en mil norr om Kristinehamn. Här finns en fantastisk trädgård, ett mysigt café och ett pelargonmuseum som man kommer att minnas länge. 

Munkfors

Erlandergården – Philip Alfredsson

Varför inte ta chansen och utbilda sig om en av Sveriges viktigaste personer genom tiderna? Erlandergården är ett museum där Tage Erlander, naturligtvis, står i fokus. En intressant historielektion, lokaliserad i en vacker värmländsk sommaridyll, kan det bli bättre? 

Storfors

Bjurbäckens slussar – Henrik Kihlström

Naturskön miljö med anor från mitten av 1800-talet. Här kan du komma med båten (farleden Filipstad-Karlskoga) och ta dig de tre stegen genom slusstrappan vid Bjurbäcken. Eller varför inte ta bilen till slusscaféet där du kan njuta av den fina miljön och ta en glass!

Sunne

Tossebergsklätten – Helena Englund

Ingen sommar utan att få stå högst uppe på Tossebergsklätten och blicka ut över den helt vidunderliga vyn över Fryksdalens vatten, skogar och ängar, och känna sommarens vindar och solens värme. En upplevelse både för den som är på besök, men kanske ännu mer för den som är härifrån – att påminnas om den storslagna natur vi har runtomkring oss, varje dag här i Värmland. Utöver det så är det alltid trevligt att ta en fika och varför inte härligt dopp i Fryken, som ligger alldeles intill. Tossebergsklätten ligger i Stöpafors, i Sunne kommun. Du tar dig upp till toppen, som når 343 meter över havet, genom en drygt 2 kilometer slingrig och bitvis brant väg. Vill du köra ett träningspass istället för bil, så passa på att ta med löparskorna och spring eller gå upp till toppen. Väl uppe får du som sagt uppleva en helt vidunderlig utsikt över Fryksdalen! 

Rottneros Park – Ingela Larsson

Älskade Rottneros Park. Här finns något för alla och för alla sinnen. I parken finns idéträdgårdar, pampiga träd och häckar, storslagna rabatter, skulpturer och blommor i alla dess former. För barnen finns spännande parkgångar, en stor lekpark och en långgrund badplats.

Säffle

Ekenäs – Karolina Nilsson

Inget är så mycket sommar som att packa in såväl familj som stormkök, sovsäckar, liggunderlag och så några solcellsljusslingor för flärdens skull och åka och tälta . Längst ut på Värmlands Näs, i Säffle kommun, ligger vackra Ekenäs och där kan man med fördel göra just det. Man tältar, simmar mot horisonten, ser vackra solnedgångar över Vänern och hoppar från bryggor. Livet på en pinne.

Esters café – Päivi Johansson

Jag har inte varit där tidigare – men kommer definitivt åka dit i sommar! Har många vänner som varit där och de har alla varma rekommendationer om stället. Det sägs att glassen är riktigt god här!

Torsby

Rännbergstoppen – Jonas Evaldsson

Vid Rännberg går det att vandra olika vägar upp till den 521 möh höga toppen, vilket kan vara en rejäl utmaning. Det finns olika leder att gå, en väldigt brant men lite kortare och en lite längre som till slut också blir brant på slutet men väl uppe belönas med en fantastisk utsikt. Uppe på toppen finns det fikabord och även en liten stuga att övernatta i om ni har ordentlig sovsäck att sova i. Tänk på att det är ett naturreservat, man får alltså inte göra vad som helst ute i skogen. 

Resan går också fint att kombinera med ett bad i sjön Kläggen några mil söder om Rännberg. I norra änden av sjön finns en fin badplats med ordentliga omklädningsrum, både för dam och herr. 

Årjäng

Silleruds station – Eva Johansson

En liten spännande pärla som ligger i Svensbyn, strax utanför Årjäng. På Silleruds station kan man bo lite annorlunda, boendet är nämligen inhyst i en sovvagn från 1959. Har varit där och besökt dem – det är ett riktigt coolt ställe!

Bonustips!

Brattfallet, Halgåleden.

Värmlandslederna – Frida Johansson

Upplev Värmland på bästa sätt! I sommar ska jag försöka bocka av så många Värmlandsleder som möjligt. Du kan knalla omkring på delar av lederna, springa runt dem alla eller bara slå dig ned med en kopp kaffe och en äggmacka. Allt funkar. 

Fler Värmestertips

Vill du ha fler Värmestertips? 
Visit Värmland har samlat många av de upplevelser som Värmland har att erbjuda i sommar. Du hittar dem här!