anna elite

Hotellet som erbjuder månadsboende

anna elite

Vad gör ett hotell när gästerna utebliver? De kliver in i bostadsbranschen, helt enkelt. 

- Vi undrade hur det skulle landa i Karlstad, men vi har fått enorm respons, säger Anna Björkenstam Wedberg, hotelldirektör på Elite Stadshotellet i Karlstad.

Det nya erbjudandet som går att ta del av på hotellet är att man nu, som privatperson, kan hyra in sig månadsvis i ett hotellrum. Det finns ingen bindningstid och det är ett smidigt sätt att tillfälligt bo i Karlstad om man befinner sig mellan två boenden. 

- Idén kom från Stockholm, där är bostadsmarknaden betydligt värre än vad den är i Karlstad. Men, trots det, nappade vi på det och genomslaget har varit mycket bättre än vad vi förväntade oss, säger Anna Björkenstam Wedberg.

I skrivande stund är det fjorton rum som är abonnerade av månadskunder. Storleken på rummen och längden på ”hyreskontrakten” varierar. 

- Vi har fått mycket positiv feedback och det känns verkligen som att vi fyller ett behov som finns. 

Snabba skiften

Att säga att hotellverksamheten förändrades över en natt, är näst intill en underdrift. När Norge stängde sina gränser och Sverige införde striktare begränsningar mot folksamlingar, tömdes kalendern för Elite Stadshotellet.

- Det var extremt omtumlande tid och vi hamnade i fritt fall, precis som många andra också gjorde. Hamnar man på botten handlar allting bara om en sak – att ta sig upp, säger Anna.

Sommaren är vanligtvis kulmen av högsäsongen för hotellet. Men med ett läge som egentligen ingen kan förutspå handlar det om att planera och förbereda inför olika scenarier.

- Vi tittar på hur vi kan ändra vårt erbjudande om det blir inhemsk turism som blir aktuellt i sommar. Vi börjar redan nu att skissa på olika aktivitetspaket där utomhusaktiviteter står i fokus. 

Om du skulle blicka tillbaka på den tid som fortlöpt – finns det några lärdomar du kan ta med dig?

- Mycket av det här handlar om hur snabb och lyhörd man kan vara. Det gäller att agera snabbt och vara anpassningsbar, då situationen kan förändras från timme till timme. Sedan finns det många företag där ute som verkligen har kommit med kreativa idéer för hur de kan ändra just sin verksamhet.