Gert Almén, vd på Triton Valsteknik

Hur blir man värmlands mest företagsamma
människa?

Gert Almén pratar om sitt entreprenörsskap som om det vore en diagnos. Han ser saker som andra missar, samtidigt är han blind för de hinder som står i vägen. Det kryper i kroppen av att sitta stilla och Gert är aldrig nöjd.

– Jag är lite rastlös i själen. Många säger att ”du har det ju så bra, du KAN dra dig tillbaks och leva ett gott liv”. Men ”vad är ett gott liv?” Jag kan inte sitta dag ut och dag in och dricka kaffe och äta smörgås. Som entreprenör blir man aldrig färdig, menar Gert.

– Många som bygger företag stannar när de blir 10-15 personer, för då måste de anställa någon som hjälper dem med sitt eget arbete och då blir det jobbigt. Ska man komma vidare måste man vara beredd att släppa taget och helst anställa folk som är bättre än en själv. Varje anställning ska öka kunskapen i företaget, det är viktigt.

Ingen universitetsutbildning

När Gert var ung ville han bli elektriker, men mor och far sa nej. ”Du ska ha en bra bas att stå på, sen får du göra vad du vill”.

– Så det blev teknisk linje på gymnasiet, och det är jag evigt tacksam för. Men jag har ingen utbildning från universitet, förutom engelska för tekniker. Är man intresserad av saker så lär man sig ändå, säger Gert, som är övertygad om att han inte hade blivit samma entreprenör om han hade pluggat vidare.

– Nej, jag tror att jag hade haft folk omkring mig och chefer som styrt så att jag inte skulle mått bra. Då hade jag inte fått utlopp för alla mina idéer, menar Gert.

Triton valsteknik bygger, belägger, slipar och servar valsar till industrin. Foto: Robert Rundberget

Så började det

20 år gammal stod han på Kronofogdens auktioner och ropade in fastigheter som han renoverade och hyrde ut. Samlade kapital och startade Triton Valsteknik 1999 tillsammans med en kollega.

– Det var så allt började. Vi regummerade valsar till tryckerier. Min kollega tyckte att vi var färdiga när vi var fyra anställda. Det tyckte inte jag, så jag köpte ut honom och byggde vidare.

Idag har Triton 50 anställda, men Gert funderar på vad som krävs för att de ska bli 75, eller 100. Trots att företaget tjänar bra med pengar, så klurar Gert på hur mycket mer de kan tjäna nästa år.

– Inte för att jag själv ska bli förmögen, men för att få näring till verksamheten så att vi kan ta nästa steg och hela tiden fortsätta att utvecklas, säger Gert.

Det går alltid att finna en lösning

Det kliar konstant i fingrarna. Gert gillar att göra kalkyler och bygga saker, oavsett om det är fastigheter eller företag. Och så fort något är färdigbyggt går han vidare till nästa, tålmodig som en fyraåring på julafton.

– Om du säger att ”det finns inte plats i fabriken för en maskin till” så säger jag ”då bygger vi mer”. ”Men vi har ju ingen mark”, säger någon annan. ”Då köper vi mer”, svarar jag. Det går alltid att finna en lösning på hur man kommer vidare, menar Gert, och erkänner samtidigt att det nog kan vara lite jobbigt att vara i hans gravitationsfält, eftersom han aldrig är nöjd.

Kundens problem försvinner ju inte bara för att vi tackar nej. Har vi kompetensen så köper vi in den utrustning som behövs för att kunna leverera
Gert Almén, vd Triton Valsteknik
Gert Almén

Säger aldrig någonsin "nej"

Gerts recept på tillväxt är att investera vinsten i nya maskiner och att hela tiden hjälpa kunden att lösa intressanta problem. Han säger aldrig någonsin ”nej” till en kund om det finns en teoretisk möjlighet att klara av ett jobb.

– Kundens problem försvinner ju inte bara för att vi tackar nej. Har vi kompetensen så köper vi in den utrustning som behövs för att kunna leverera. Det har gjort att vi hela tiden breddat vår kompetens och vårt erbjudande och att vi fått många nöjda kunder.

Trångt på parkeringen

Det börjar faktiskt bli lite trångt på Tritons parkering vid Nyängsrasta i Grums och väggarna inne på kontoret har knappt plats för en enda utmärkelse till. 2016 utsåg Svenskt Näringsliv Gert till ”Värmlands mest företagsamma människa” och flera gånger har han och Triton blivit Årets företagare och Gasell.

På kontoret i Nyängsrasta finns många utmärkelser

– Det är kul, för man är väldigt anonym när man håller på med det här. Det är ju ingen på stan som vet vad Triton Valsteknik är. Utmärkelserna ger de anställda något att prata om och vara stolta över. Men personligen har jag inget behov av att någon ska tycka att just jag är duktig. Det viktigaste för mig är att de omkring mig mår bra och att folk i verkstaden är glada och trivs, berättar Gert.

Gårdshotell i Segerstad

Förutom Triton Valsteknik äger Gert en mekanisk verkstad i Karlstad som heter Löfmans & Co samt ett fastighetsbolag. Nyligen har han också byggt om en gammal bondgård i Segerstad till ett gårdshotell med sju rum och 20 bäddar. Kanske ett oväntat sidosteg för en tekniker som dedikerat sitt liv åt industriell tillverkning.

– Det är kul att lära sig saker och det här kommer gå jättebra. Jag har alltid väldigt bra på fötterna innan jag gör något. Har oändligt med kalkyler i min dator där jag räknar igenom mina idéer fram och tillbaka. Det är grunden för allt. Jag gör ingenting utan att först bevisa för mig själv på pappret att det fungerar, avslutar Gert.