Hur lockar Uddeholms spetskompetens till Hagfors?

Uddeholms i Hagfors tillverkar verktygsstål som används över hela världen för att producera allt mellan himmel och jord. För att vara framgångsrik på den globala marknaden krävs stål av högsta kvalitet, noggrann bearbetning och kompetenta människor som vill utveckla verksamheten vidare.

Konkurrensen om kompetens hårdnar

Historiskt har Uddeholms lyckats attrahera duktiga medarbetare. De som inte finns på hemmaplan har de rekryterat internationellt. Men konkurrensen om kompetens hårdnar. 2013 larmade Statistiska Centralbyrån exempelvis om att det kommer saknas 30 000 ingenjörer i Sverige år 2030.

Så hur ska ett företag som Uddeholms kunna fortsätta att locka spetskompetens till lilla Hagfors – långt ifrån universitet och storstadsliv?

Den frågan brottas David Jansson med dagligen. Han är HR-specialist på Uddeholms och arbetar med rekrytering och skolsamverkan.

Exjobb och studiebesök

Företaget gör massor av insatser. De erbjuder praktikplatser och jobbar aktivt med att examensarbete ska vara en viktig rekryteringskanal där både Uddeholms och studenter lär känna varandra. De bussar elever från Karlstad universitet till verket på studiebesök, och för ett antal år sedan öppnade företaget kontor i Karlstad.
– Så nu behöver medarbetarna som bor där inte pendla lika mycket till Hagfors, berättar David, som själv bor i Karlstad och pendlar tre dagar i veckan.

Väcka teknikintresset

David jobbar också med att träffa elever i grundskolan och gymnasiet. De erbjuder prao-platser och temadagar då elever får komma på studiebesök.
– Det gör vi för att väcka teknikintresset redan i unga år, så att fler ska vilja plugga teknik på gymnasiet, läsa till ingenjör på universitet och senare komma tillbaks till Hagfors, säger David.

Många stannar i stan efter studierna

Men få kommer tillbaks. Många hittar kärlek eller jobb under studietiden och stannar i stan.
– Visst är det ett långskott, men det är ett skott vi måste ta. Vårt mål är att alla som går något av de tekniska gymnasieprogrammen i Hagfors ska ha varit hos oss någon gång, så att de känner till vad vi gör. Det är ett digert arbete, men vi vet att det ger resultat, för vi hör ofta om folk som valt att läsa teknik efter att ha varit i kontakt med oss under sin grundskole- eller gymnasietid.

Sommarjobbare blir chef

David berättar om Andrea som växte upp i Hagfors och sommarjobbade på verket. Efter gymnasiet pluggade hon på annan ort och kom sedan tillbaks.
– 27 år gammal är hon nu chef över en grupp inom vår forskningsavdelning. Hon hade rätt inställning och vi såg hennes potential, så hon fick snabbt ta stort ansvar.

Besöker skolor

Uddeholms deltar också i Arbetsmarknadskunskap – Handelskammaren Värmlands satsning för att höja ungas kunskap om arbetsmarknaden. Tillsammans med värmländska arbetsgivare besöker de grundskolor och gymnasier i hela länet för att prata med ungdomar om framtiden.
– Vi får värdefull kunskap om hur unga resonerar kring framtida jobb. Samtidigt får vi möjlighet att berätta hur det är att arbeta hos oss, och vi kan fånga upp personer som är intresserade.

400 elever

Hittills har David varit med på åtta heldagar på skolor i Munkfors och Hagfors. Totalt har han träffat cirka 400 elever från sjuan och upp i gymnasiet.
– Många har kanske inte full förståelse för hur mycket olika saker man kan arbeta med hos oss, men vi har 200 olika yrken och behöver allt ifrån ingenjörer, elektriker, och operatörer till, forskare, marknadsförare och ekonomer.

Rätt attityd är viktigt

Förutom kunskap och kompetens så letar Uddeholms efter personer med rätt attityd.
– Vi vill vidareutveckla folk som kommer till oss. Är man ambitiös, arbetar bra tillsammans med andra och visar att man vill utveckla verksamheten, så kan man komma långt väldigt fort, avslutar David.