Norge

Handelskammaren har extra stort fokus på Norge när det gäller internationell handel, eftersom vartannat värmländskt företag gör affärer på den norska marknaden. Norge är en av Värmlands största handelspartners!

Vi vill gärna underlätta dina affärer med Norge och har sammanställt ett Norgeprogram som är till för både dig som vill veta mer om den norska marknaden, men ännu inte gjort affärer, och dig som redan har affärskontakter och/eller redan arbetar på den norska marknaden. Syftet är att du ska kunna göra ännu bättre affärer med företag i grannlandet.

Norgeprogrammet, som bygger på input från såväl medlemsundersökningar som enskilda samtal, innefattar:

  • utbildningar
  • rådgivning
  • handelsdokument

2018 års utbildningar inom internationell handel

I vårt Kompetensutvecklingsprogram 2018 hittar du de av våra utbildningar som är speciellt framtagna för dig som vill göra ännu bättre internationella affärer.

Rådgivning

Vi hjälper dig gärna att hitta rätt bland alla dokument, regler och förfaranden inför en import- eller exportaffär. Kortare rådgivning är alltid kostnadsfri för våra medlemmar.

Handelsdokument

Handelskammaren utfärdar handelsdokument som förenklar och sparar pengar vid handel med Norge, såsom ATA-carnet och EUR1-certifikat.

ATA-carnet är för dig som ska åka över gränsen med yrkesutrustning eller som ska på mässa till Norge. Den är en internationell tullhandling som gäller för att tillfälligt föra in och ut varor utan att betala eller deponera tull, moms och andra avgifter. Med en ATA-carnet sparar du tid och pengar!

EUR 1-certifikatet är ett av de handelsdokument som används vid handel med de länder som EU har tecknat frihandelsavtal, däribland Norge. Frihandelsavtalet ger möjlighet till lägre moms och införselavgifter.

 

jail