Kan man göra karriär i Värmland?

Dum fråga tänker du, så klart man kan det! Eller… Hur sjuttsingen ska du veta vilka möjligheter som finns om du aldrig blir inbjuden av näringslivet? Clara Reijers praktiserar på Handelskammaren Värmland. Hon skiljer sig från många av sina studiekamrater, hon stannar faktisk kvar i Värmland efter examen. 

Clara är en sån där härlig tjej som vill. Hon räds inte en ny utmaning. Hon är nyfiken. Hon lär sig snabbt. Värmländska företag har svårt att rekrytera kompetens. Men hallå! Det går flera tusen studenter som Clara på Karlstads Universitet. Engagerade och som alla vill ha ett jobb! Handen på hjärtat, hur många studenter har du bjudit in de senaste åren?  

"Det behövs mer kontakt med näringslivet"

– Jag går Kommunikation och PR på Karlstads Universitet. De flesta av våra lärare kommer från näringslivet och har varit otroligt duktiga på att bjuda in föreläsare, mentorer och tipsat om praktikplatser. Trots detta, flyttar merparten av mina studiekompisar härifrån efter avslutad examen. Det behövs mer kontakt med näringslivet. Jag tror ännu fler företag behöver visa engagemang och bjuda in studenter, säger Clara.  

Det är kontakten med människor som gör den stora skillnaden. Tänk dig själv vad en professionell, kunnig och erfaren person skulle kunna lära dig under 20 veckor. Massor förmodligen. Immigt skulle kanske bli glasklart. Folk älskar att samla på sig erfarenheter! Så även studenter.  

– Bara efter en kort period på Handelskammaren känner jag mig mer säker på vad just jag vill göra i framtiden och vilken roll jag vill ha. Praktiken blir en ögonöppnare. Jag blir imponerad och inspirerad över de jag jobbar med på Handelskammaren. De är noggranna och har en entusiasm som smittar av sig. Att få utöva kommunikation är något helt annat än att läsa om det i teorin, berättar Clara.  

”De har förmodligen ingen koll” 

I Värmland får du ett ganska avkôpplat liv. Kan en bli annat än gla? Kanske om du visste att du dessutom kunde få ett sju-jädrans-bra jobb också. Clara har redan bestämt sig för att stanna i Värmland. Och nu har hon bildat familj med en kille från Karlstad. Hon upplever att det finns mer jobb att välja på i Stockholm där hon bodde tidigare, men nu är det i Karlstad hon vill bo.  

– Jag tycker att satsningen på studentsamverkan är superviktig. Många studenter har förmodligen ingen koll på vilka företag och möjligheter som finns i Värmland. Får man en ingång någonstans är det klart att det är lättare att stanna kvar. Har du varken vänner, familj eller arbete så finns det ju inget som håller en kvar. 

Praktik handlar om erfarenhetsutbyte från båda håll 

– Jag upplever att många företag inte tycker de har tid att ta in praktikanter eller examensarbeten. Men vi studenter kan faktiskt hjälpa företag, vi har ju tid. Tid att analysera, utvärdera och komma på nya sätt framåt. Vi kanske inte har så mycket erfarenhet men vi vill visa vad vi går för och tänker kanske olikt de som varit i branschen länge. Riktiga case är det som jag tycker är mest spännande. Och givande.  

Summa summarum så behöver värmländska företag bli bättre på att marknadsföra sig hos studenter. Se det som en möjlighet och din bästa rekryteringskampanj någonsin. Bra kompetens får Värmland att växa. Karriären finns i Värmland - garanterat! 

Vill du vara en del av vår satsning på att få Värmland att växa? Bjud in en student! Superenkelt faktisk! Anmäl dig här. Nu ser vi till att 100 värmländska företag engagerar sig!