”På tal om att bli ännu mer kär i Värmland”

Med rötter i Torsby beskriver han sin uppväxt likt barnen i Bullerbyn – ett liv i samklang med natur och årstider. Och det är lite så han levt hela livet sen dess. Johan Norbäck är Handelskammarens nya kommunikatör på Arbetsmarknadskunskap. Yay!

Ibland ska man ”bara” presentera en ny kollega. Men den här artikeln blir också något av en hyllning till det goda livet Värmland.

”Jag har alltid gillat Värmland. Men det är kanske först i vuxen ålder förstått att jag blivit ännu mer kär i Värmland. Min fasters man var ägare av en sportbutik och delägare i Hovfjället. Jag är mer eller mindre uppväxt i sport och outdoor”, säger Johan.

Det här ÄR drömjobbet

Arbetsmarknadskunskap är arbetsgivarnas förlängda arm ut i skolorna. Tillsammans med Handelskammarens Värmlands partners ger Jonas Evaldsson och numer Johan Norbäck ungdomarna en aktuell bild av alla de möjligheter som finns inom olika branscher. De pratar om var jobben finns och vilka utbildningar som leder till dessa jobb. Med en bättre matchning kan fler unga komma ut i arbete och värmländska arbetsgivare hitta den kompetens de söker.

Johan Norbäck fick en aha-upplevelse när han läste Handelskammarens annons för Arbetsmarknadskunskap. ”Mm säkert…drömmigt värre” kanske du tänker nu. Ja, kanske det. Men vår känsla är att Johan verkligen hittat sitt drömjobb.

”När jag läste rekryteringsannonsen tänkte jag: wow, kan man verkligen jobba med det här? Det är inte en kompromiss utan en mix av allt jag tycker om. Att möta arbetsgivare och inspirera unga för att bidra till att kompetenssäkra framtiden.”

Från sportbutik till skolan

Som ung var Johan en äkta skate- och snowboardkille. Han hängde ofta i backen och ”shreddade i parken” varje helg. Klivet att jobba på sportbutik kändes rimligt och han har rört sig i branschen sen år 2000.

”Till en början trodde jag att det var sportprylarna som var kul men jag har upptäckt att det jag faktiskt tycker är roligast är att utbilda personalen, möta kunder och att beröra med historier och känslor.”

Efter femton år hade både han och branschen utvecklats. Numer är han mer ute i löparspåret än i skidbacken. Han sadlade också om och pluggade till historielärare på gymnasiet för att leva ut sin passion för storytelling och att inspirera ungdomar. 

Två värmlänningar på vift

Johan gjorde ett flyktigt försök att lämna Karlstad och Värmland. Typiskt dålig idé säger alla vi som älskar livet här. Men han träffade hon med stort H via Instagram, en Torsbytjej som sen ett tag tillbaka bodde i Göteborg.  

”På tal om att bli ännu mer kär i Värmland. Någon storstads- och havsmänniska blev jag inte, vi båda längtade hem och än mer under pandemin”, säger han på bred Torsbymål.

Sagt och gjort. Flytten gick tillbaka hem. Johan fick jobb som mediesäljare på NWT och tog sig an en total husrenovering på Råtorp i Karlstad. Lyckligtvis för oss, hittade han även vägen till Handelskammaren. Välkommen Johan!