Logistikexperterna i Munkfors – ”ingen dag är den andra lik”

Orden far ut på bred munkforsing, men på jobbet snackar de engelska. Du inser att Värmland är superglobalt när du lyssnar på Torbjörn Josefsson och Jonas Jonsson på Swedev i Munkfors. De skeppar svenska (värmländska) kvalitetsprodukter till hela världens tryckerier. Och det har Swedev de gjort sen 1985.

Swedev tillhör koncernen Munkfors Industri AB. Totalt är de ca 45 anställda. Produkterna tillverkas i Munkfors och skeppas ut i världen. 

- Väldigt enkelt uttryckt så tillverkar vi en form av skrapa till tryckerier som används mot tryckvalsen så att det blir lagom mycket färg på trycket. Den används för att göra kvalitetstryck till bland annat livsmedelsindustrin, berättar Torbjörn.

Dagligen ser Jonas och Torbjörn till att deras produkt Swed/Cut kommer fram till tryckerier som vill trycka med mycket hög kvalitet.

- Kvaliteten på vår produkt står ut. Vi vill inte vara anledningen att tryckerier behöver stoppa sina maskiner. Desto längre de kan köra vårt blad i maskinen, desto mer pengar sparar de, berättar Torbjörn.

De har mycket att göra, men ett väldigt varierande arbete.

- Ingen dag är den andra lik. Vi har ordermottagning, support och utleverans till USA, Kina, Thailand och EU. Egentligen alla länder. Kanske lite mindre till Afrika, men vi växer där med, säger Jonas.

Logistikexperter

Tullhantering, ursprungscertifikat och planering av frakter är en stor del av deras vardag. De skeppar flera miljoner meter tryckerirakel (Swed/Cut) per år. Då gäller det att ha superkoll på logistikfrågor.

- Vi har lärt oss av kollegor på företaget men också via utbildningar som Handelskammaren Värmland haft. Det finns jättemånga som vill hjälpa till. Man får också jättebra hjälp av fraktbolag och banker om man bara frågar, säger Torbjörn.

Ökad försäljning

Många av deras slutkunder trycker förpackningar åt livsmedelsindustrin. Konsumtionen på livsmedel har ökat under pandemin. Och Swedev växer. Ökad försäljning innebär större och fler frakter, och ibland utmaningar.

- Innan pandemin hade vi många mindre leveranser med flyg. Pandemin gjorde att vi ökade försäljningen. Nu har vi större leveranser och då passar båt bättre. Det blir också billigare när vi skeppar stora volymer. Dock så innebar pandemin förseningar, framför allt på sjön. Då fick vi köra extrasändningar via flyg. Det har varit en utmaning att lösa det på bästa sätt, berättar Jonas.

Det pågår ett ständigt arbete på Swedev att effektivisera processer och arbetssätt för att ständigt ligga i framkant. Bra logistikarbete spelar stor roll för slutresultatet, både för Swedev och deras kunder.