Malin Kilian, Valmet

Malin Kilians bästa restips

Just nu kan nästan ingen resa någonstans i världen, men visst kan man väl få drömma lite. När världen sakta återgår till något slags post-covid-samhälle så längtar nog många efter att få ge sig ut i världen igen.

Malin Kilian är platschef på Valmet i Karlstad. Valmet är en global leverantör av processteknik, automation och service till massa-, pappers- och energiindustrin i hela världen. Malin älskar att resa och upptäcka andra kulturer, och med det intresset är Valmet en fantastisk arbetsplats menar hon.

– Här finns möjlighet att möta andra kulturer och människor i vardagen, eftersom vi är ett multinationellt företag där merparten av våra kunder finns utanför Sveriges gränser. Som anställd på Valmet kommer de flesta i kontakt med kunder och leverantörer från andra delar av världen på ett eller annat sätt, antingen när de besöker oss i Karlstad eller då vi besöker dem, berättar Malin.

Malin har kollegor som har fler resdagar än dagar på plats i Karlstad. Själv kommer hon kanske iväg på en resa varannan månad i tjänsten. Privat försöker hon resa till nya ställen med familjen så ofta hon har möjlighet. 

– Vi hyr ofta lägenhet via Airbnb eller liknande, för då kommer du närmare den kultur du vill upptäcka. Att åka till andra länder och äta svensk mat och höra svenska intresserar mig inte alls, säger Malin. 

Här är Malins bästa restips:

Flotte på Klarälven i Sysslebäck

– En grymt härlig upplevelse som gör att du kommer nära naturen och får helt ultimat avkoppling. Och dessutom är det enkelt. Allt du behöver är ett fiskespö, ett tält och hålla koll på att du inte kör in i något. Sedan lägger man till och reser tältet någonstans längs vägen och tänder en lägereld.

Jämtlandsfjällen

– Det finns ett område som ligger mellan Åre och Tegefjäll som heter Ullådalen och är väldigt lättillgängligt. Där finns fina längdskidleder och vackra kalfjäll. Det finns inget bättre än det om du vill koppla av. Du får natur och fjällvärld, snö och ljus, vilket är precis vad man behöver nu.

Plitvice National Park, Kroatien

– Det här är det ställe som överraskat mig mest. Hade aldrig hört talas om det innan, men när vi kom dit så möttes vi av ett otroligt lummigt grönt kuperat landskap, fullt med vattenfall och trolska vandringsleder kors och tvärs i parken. Det var mycket vatten och spångar som smälte in i naturen och krökte sig runt bergen. Det var verkligen WOW!

Ha long-bukten, Vietnam

– Hit har jag velat åka i en evighet och för ett år sedan kom vi iväg och fick se de där fantastiska bergsformationerna ute i havet. Här fick jag allt som jag vill ha för en optimal semester. Det var ny kultur, ny mat och en variation av miljöer, med hav, berg och storstad nära varandra, så man kunde uppleva mycket på kort tid. 

Foto: Katarina Åhsberg