Kalender och Nyheter

Lotta Strömbäck

VD Ismotec

Ägarna på IT-konsultföretaget Ismotec valde att anställa en extern vd efter att ha drivit bolaget i tolv år. Lotta Strömbäck fick jobbet och vi var nyfikna på hur hon ser på sin roll och vilka fördelar en extern vd-rekrytering kan ge.

Vad upplever du att en extern vd kan tillföra till ett bolag?
Som ny i en organisation kan man bidra med nya perspektiv oavsett roll. Jag som vd känner att jag kan komma med nya tankar och idéer vad gäller styrning och ledning av företaget. Det är modigt och modernt tänkt av ägarna, att ta in en extern vd.

När bör ett företag ta in en extern vd?
Oftast är det entreprenörer som startar företag – för att de brinner för något. I Ismotecs fall handlar det om att stötta sina kunder i kontakten med IT-leverantörer för att hitta de bästa lösningarna för just dem.

Men i takt med att företaget utvecklas och växer blir arbetsuppgifterna fler. Till slut så kanske ägaren kommer till ett läge då det inte längre finns utrymme för att jobba med det han eller hon vill. Då är det ett bra läge att ta in en extern vd, för att få fortsätta göra det han eller hon är bäst på och för att utveckla företaget vidare.

Hur ska man hitta rätt person?
Det är nog som i alla rekryteringar. Gör en tydlig kravprofil och väg in både mjuka och hårda värden. Ta professionell hjälp och låt rekryteringen ta den tid den behöver.

 

Copyright © Handelskammaren Värmland | Läs vår integritetspolicy

jail