Nyhet
| 2021-02-10

Debatt: Sverige måste fatta beslut om snabbare tåg mellan Oslo och Stockholm!

Nu debatterar vi tillsammans med Handelskammaren Mälardalen om att investera för framtiden - för Sverige och för oss som lever och verkar i stråket mellan huvudstäderna.

Mitt i samtalen om stängda gränser och konsekvenserna av detta, känns det hoppfullt att tänka på att det nu också pratas mycket om hur vi kan stärka relationen till Norge och om hur vi kan mötas, komma närmare varandra och jobba, bo och skapa tillväxt framöver. För nu är en tid att orka driva frågor framåt i både de långa och de korta perspektiven.

Stråket Oslo-Stockholm en hjärtefråga

En av våra hjärtefrågor av det låååånga slaget handlar om hur vi kan utveckla järnvägsstråket Oslo-Stockholm - där Värmland är en viktig mellanmarknad. Att vi har en järnväg mellan huvudstäderna och genom Värmland som inte håller måttet, varken idag eller imorgon, har nog undgått få.

Nu ligger ett förslag på bordet, uppbackat av såväl näringsliv som offentlighet i stråket, som visar hur och att vi kan få ner restiden under tre timmar mellan huvudstäderna. Nu vill vi se verkstad.

Läs vår debatt i Altinget här!
Läs vår debatt i dagens NWT här!
Läs vår debatt i Nerikes Allehanda här!
Läs vår debatt i Västmanlands Läns tidning här!

Minskad restid och ökad tillgänglighet = konkurrenskraft

En minskad restid skulle rita om kartan för Värmland på många sätt och skapa nya möjligheter för företagen och människorna i stråket. Tänk dig bara en restid mellan Karlstad och Örebro på 30 minuter eller Oslo-Karlstad på dryga timmen! För oss som verkar här skulle det innebära en större marknad och bättre tillgång till kapital, kompetens och arbetskraft. I grund och botten handlar det om attraktions- och konkurrenskraft.

Nu är det dags att Sverige fattar beslut för framtiden!