Vi behöver tänka världsmarknad

Coldwater Jocell tillverkar förbrukningsartiklar till pappersmaskiner. Det som tog sin början i en liten verkstad i Forshaga i början av 80-talet ägs i dag av Coldwater Seals, Inc, som är en ledande leverantör till pappersindustrin världen över.

Coldwater Jocell började som ett litet och anonymt, men väldigt specifikt företag. Med sitt unika recept för att framställa gummigrafikmaterial blev de snabbt en eftertraktad leverantör av sugvalstätning till pappersmaskiner världen över.

– Det unika receptet gjorde så klart att fler aktörer på marknaden blev intresserade av bolaget, berättar Mats Lindström, Operation manager för Coldwater Jocell.

2009 köptes Jocell upp av amerikanskägda Coldwater Sealsm Inc, men tillverkningen i Kil flyttade man inte på.
– Det var klart att det fanns en viss rädsla över att bli uppköpta, men nu så här i efterhand så kan nog alla skriva under på att det var något av det bästa vi kunde göra. Det har aldrig funnits några planer på att placera företaget någon annanstans är här i Kil, där det redan finns en välfungerande verksamhet.

Nästan uteslutande all produktion av Coldwater Jocells produkter produceras i fabriken i Kil innan de exporteras till pappersfabriker värden över.

– Vi exporterar 85 procent av det vi producerar, men Sverige är fortfarande störta den enskilda största marknaden. I dag finns det tre ledande företag som tillverkar sugvalstätning och vi har den största delen på världsmarknaden med mellan 40-50 procent.

Men hur funkar det att ha en tillverkning i Kil och göra affärer med företag långt utanför Sveriges gränser?

– Vi jobbar med ett agentnätverk som representerar oss världen över och med dagens digitala lösningar har vi ännu lättare att hålla god kontakt med våra agenter.

Dessutom finns det nästan bara fördelar med att representera ett svenskt bolag på en internationell marknad, menar Mats.

– Som svenskt bolag har vi ett gott anseende ute på världsmarknaden, framförallt när man levererar mot Asien, Indonesien och Indien. Ibland har länderna till och med krav på att deras inköp ska komma från väst.

Copyright © Handelskammaren Värmland | Läs vår integritetspolicy

jail