Effektiv tullhantering!

Du kommer att få lära dig grunderna för en effektiv tullhantering och hur du kan spara pengar genom en än bättre tullhantering! Under denna utbildning lär du dig att hantera och tillämpa regelverket inom tull, både som importör och exportör.

Få koll på ditt företags tullhantering

Datum:

2023-02-23, kl. 09.00-16.00

Plats:
Handelskammaren Värmland, Tullhusgatan 1A, Karlstad -eller på distans via det digitala verktyget Zoom.
Pris:
5300 kronor per person exkl moms för medlemmar och 6400 kronor per person exkl moms för övriga. I priset ingår lunch och fika samt digital dokumentation.

För att minimera risker och onödiga extrakostnader vid internationella affärer är det viktigt att ha kunskap om, och hålla sig uppdaterad kring, tullagstiftningen. Som importör och exportör är det viktigt att ha koll på att alla tullhandlingar är korrekt ifyllda och hanterade för att det inte ska uppstå problem för det egna företaget eller för kunderna.

Du får också en grundläggande genomgång av informationen i en korrekt ifylld tulldeklaration, hur man klassificerar en vara och hur tullvärde och ursprung beräknas. Detta för att minimera risken för exempelvis problem vid leveranser och införtullning, att felaktigt få betala tull eller att det ska bli tråkiga följder vid en tullrevision, såsom exempelvis straffavgifter för oriktiga uppgifter. Utbildningen kan väljas helt fristående men ingår även som en av tre grundutbildningar i Certifiering i export och importhantering. 

Du kommer att få tips och råd kring hur du kan spara pengar genom en bättre och enklare tullhantering och genom att använda dig av rätt tullförfaranden. Du får också veta hur du söker rätt information som håller dig uppdaterad i framtiden.

För vem?

För dig som vill uppdatera dig inom området eller lära dig grunden till en effektiv tullhantering. Passar både dig som är säljare, inköpare eller operativ personal inom import, export, logistik eller inköp.
Denna utbildning passar även dig som anlitar ombud men inte har full koll på vad som görs och hur det görs.

 

Innehåll & Upplägg

 • Tullhantering och tullar – varför?
 • Tullprocesser – principer
 • Restriktioner och sanktioner
 • Viktiga delar i en tulldeklaration
 • Tullvärde
 • Ursprungsregler
 • Grunderna i hur en vara klassificeras
 • Frihandelsavtal
 • Vilka tillstånd som är bra att ha vid internationell handel
 • Styrkande handlingar och krav på arkivering
 • Olika tullförfaranden som kan spara pengar
 • Att tänka på när man anlitar ett tullombud
 • Var kan du hitta mer information?

Under utbildningen varvas föreläsning med gruppdiskussioner och övningar där du får omsätta teorin i praktik.

Bra att veta

Utbildningen kan väljas helt fristående och ingår även som en av tre grundutbildningar i Certifiering i export och importhantering. 

Varmt välkommen! 

“Hos oss är det väldigt bra att ha breda grundkunskaper i tullhantering. När jag fick nya arbetsuppgifter rekommenderade flera av mina arbetskollegor Handelskammarens Värmlands utbildningar inom internationell handel för att de håller en bra nivå. Och jag håller med. Föreläsarna håller riktigt hög kvalitét och har genuina och gedigna kunskaper. Det jag har fått med mig av kunskap och tips från föreläsare och övriga deltagare, som är i en liknande situation, upplever jag att jag har haft direkt nytta av efter kursen. Det är högt i tak på utbildningarna, det går att ställa alla dumma frågor och man får alltid svar. Efter tullutbildningen gjorde jag en punktlista över insatser vi kan utveckla för att spara tid och pengar. Den jobbar vi med.”
Ulrika Clewemar, Tentipi
Ulrika Clewemar, Tentipi
Utbildare:

Kristian Sördell Halse

Simplicus

Kristian har lång erfarenhet från internationell handel och tullhantering från Tullverket, tullombud och från företagssidan. Han driver nu Simplicus, ett konsultföretag inriktat på tull- och internationell handel som hjälper små och stora företag med tull- och handelsstrategi. Kristian utbildar om tull- och internationell handel för, universitet, yrkeshögskolor och företag. Läs ”om du inte har koll, betalar du onödigt mycket tull” med Kristian. 

Kontaktpersoner:
Helena Englund arrangerar affärsmässig utbildning för företag

Helena Englund

Utbildningsansvarig