Effektiv tullhantering!

Har du precis börjat handla med länder utanför EU, eller anlitar du ombud och vill ha lite mer koll på vad som görs och hur det görs?  Då är det här en dag för dig! Du kommer att få lära dig grunderna för en effektiv tullhantering och hur du kan spara pengar genom en än bättre tullhantering! 

Få koll på ditt företags tullhantering

Datum:

2022-03-09, kl. 09.00-16.00

Plats:
Handelskammaren Värmland, Tullhusgatan 1A, Karlstad -eller på distans via det digitala verktyget Zoom.
Pris:
Pris uppdateras inom kort.

För att minimera risker och onödiga kostnader vid internationell handel är det viktigt att ha kunskap om, och hålla sig uppdaterad kring, tullreglerna. Som importör och exportör är det viktigt att ha koll på att alla tullhandlingar är korrekt ifyllda och hanterade för att det inte ska uppstå problem för det egna företaget eller för kunderna.

Nu har du möjlighet att under en heldag uppdatera dig om det senaste inom regelverket och lära dig grunderna i att hantera och tillämpa det. Du får också en grundläggande genomgång av informationen i en tulldeklaration, hur man klassificerar en vara och hur tullvärde och ursprung beräknas. Detta för att minimera risken för exempelvis problem vid leveranser och införtullning, eller att felaktigt få betala tull eller straffavgifter för oriktiga uppgifter.

Du får även tips och råd kring hur du kan spara pengar genom en bättre och enklare tullhantering och genom att använda dig av rätt tullförfaranden.

Vi berättar kort om möjligheterna med att använda ATA-carnet, som är en internationell tullhandling för tillfällig export, t ex i samband med mässor och utställningar Vi presenterar också EssCert, en elektronisk hantering av ursprungsintyg och andra exportdokument.

För vem?

För dig som arbetar på ett företag som nyligen börjat handla med länder utanför EU, anlitar ombud men inte har full koll på vad som görs och hur det görs.  Eller till dig som vill uppdatera dig inom området och lära dig grunden till en effektiv tullhantering.  Passar både dig som är säljare, inköpare eller operativ personal inom logistik, import och export. 

Utbildningens innehåll och upplägg

 • Tullhantering och tullar – varför?
 • Viktiga delar i en tulldeklaration
  • Klassificering
  • Tullvärde
  • Ursprung
 • Styrkande handlingar och krav på arkivering
 • Grunderna i hur en vara klassificeras
 • Frihandelsavtal och ursprungsfrågor
 • Vilka tillstånd som är bra att ha vid internationell handel
 • Leveransvillkorens betydelse
 • Olika tullförfaranden som kan spara pengar
 • Att tänka på när man anlitar ett tullombud
 • Var kan du hitta mer information?

Under dagen varvas teori med diskussioner och praktiska övningar.

Välkommen till en dag där kommer lära dig grunderna för en enkel och kostnadseffektiv tullhantering!

 

 

Utbildare:

Kristian Sördell Halse

Simplicus

Kristian har lång erfarenhet från internationell handel och tullhantering från Tullverket, tullombud och från företagssidan. Han driver nu Simplicus, ett konsultföretag inriktat på tull- och internationell handel som hjälper små och stora företag med tull- och handelsstrategi. Kristian utbildar om tull- och internationell handel för, universitet, yrkeshögskolor och företag.

Kontaktpersoner:
Helena Englund arrangerar affärsmässig utbildning för företag

Helena Englund

Utbildningsansvarig