Björn Walder Härdig

Världens bästa liv

”Att vi skulle lämna Göteborg fanns inte ens på världskartan”

– När folk växer upp har de en drivkraft att flytta ifrån sin hemort. Det finns inbyggt i alla att man vill se världen och pröva nya saker, och det var samma sak för mig. Men hur lockar man tillbaks folk? Och hur attraherar vi nya människor till vår region? Det räcker inte med att säga att det är trevligt i Värmland, för det är en vedertagen sanning. Det måste ju finnas en möjlighet att bygga en karriär och skaffa familj. 

Björn Walder Härdig har gjort resan. Växte upp på Hammarö, stack till Göteborg, pluggade juridik, gifte sig med en kvinna från Karlstad, fick barn, och jobbade mot en spännande framtid i storbyråvärlden. 

Var nöjd med tillvaron

Att vara helt färsk på en av Sveriges största advokatbyråer är tufft. Lyckligtvis hade Björn härliga kollegor som gjorde att intresset för jobbet växte.

– Jag var väldigt nöjd med tillvaron. Lärde mig nya saker varje dag och träffade folk som jag blev imponerad av. Jag hade jobbat ett bra tag för att komma dit. Att vi skulle lämna Göteborg fanns inte ens på världskartan, säger Björn.

Björn Walder Härdig flyttade hem till Värmland igen efter några år med studier och arbete på storbyrå i Göteborg. Foto: Robert Rundberget.

För-och nackdelar

Men så fick han en möjlighet att komma till Arvika och fortsätta vad han påbörjat i Göteborg, fast hos en liten advokabyrå.

– Först var jag skeptisk, jag hade ju egentligen bara min dåvarande arbetsplats att jämföra med, och jag hade ingen koll på min bransch uppe i Värmland. Men jag diskuterade det med min fru Karin och hon var påpassligt nog föräldraledig just då, så hon var öppen för nya möjligheter. Vi gjorde faktiskt en lista över för- och nackdelar med att bo kvar eller flytta till Arvika.

På plussidan för Arvika fanns saker som ”billigare boende, nära till naturen, barnvakter, Oslo, jakt, eget företag”. Det som talade för Göteborg var ”befintliga jobb- och karriärmöjligheter, nära till vänner, restauranger och uteliv”. De chansade och flyttade tillbaks till ”lilla Värmland”. 

Varför säger man ”lilla Värmland” egentligen? Det är ju snarare tvärtom. Hela Värmland bubblar ju av entreprenörskap och framåtanda.
Björn Walder Härdig
Björn Walder Härdig

– Varför säger man ”lilla Värmland” egentligen? Det är ju snarare tvärtom. Hela Värmland bubblar ju av entreprenörskap och framåtanda. Många bäckar små leder till ett väldigt positivt näringsliv. Och klienterna är ju trevliga här vilket ger ett härligt arbetsklimat, säger Björn. 

En orättvis match

Listan som han och hans fru hade påbörjat i Göteborg visade sig med tiden vara skev. Med facit i hand så menar Björn att det inte ens är en rättvis match. Värmland vinner med 10–0. En verksamhet byggs snabbare på landsbygden. Sedan ett år tillbaka driver han Advokatfirman Walder Härdig AB. Klienterna finns i hela regionen, och Norge.

– Ska man bygga upp en egen verksamhet i en storstadsregion så tar det kanske tio, femton eller tjugo år och det krävs ett allt större humankapital för att lyckas på sikt. Men här kan det gå på några år om du gör ett bra jobb, menar Björn.

Advokatfirmans kontor ligger vackert beläget i Hantverksmagasinet ett snedsteg ifrån Kyrkviken och fem minuters promenad till villan med renoveringsbehov.

– När vi flyttade var vår största farhåga att vi skulle tappa våra vänner, men det var helt obefogat. Nu har vi gott om plats att istället bjuda hem alla vänner med familj, det hade vi aldrig kunnat göra i vår lilla bostad i Göteborg, säger Björn. 

En stor fördel med att flytta hit är att du kan byta en tvårummare i Göteborg mot ett hus i Arvika på 300 kvadratmeter – och få pengar över att ha kul med. Här har du också lägre omkostnader och ett enklare liv på många sätt.

Blev kära i Arvika

Björn och Karin blev snabbt kära i sin nya hembygd.

– Det är lätt att börja brinna för den plats man bor på. Man lär känna människorna, kommer in i gemenskapen och vill hjälpa till att få det att växa och utvecklas positivt. Den här resan borde fler göra, säger Björn.

Efter sin egen flytt så har de lockat flera andra familjer att våga ta chansen att flytta hem till Värmland.

– Alla säger samma sak, det här är det bästa de har gjort. Det här är världens bästa liv! 

Fakta

Björn Walder Härdig är advokat med affärsjuridisk inriktning som specialiserar sig på bolags- och fastighetstransaktioner, och fastighetsrätt; en stor del av vardagen präglas dock av bolagsrättsliga spörsmål, samarbetsavtal och tvistelösning.