”Vi gillar ju att hålla på med de här hårdvaruprojekten. De som sticker ut lite!”

I Camatecs värld är inget omöjligt. Eller ja, i alla fall i den värld där det handlar om att spränga, lyfta, slipa, automatisera och stötta. Då har varje utmaning en egen lösning.

Ta till exempel Henriksdals reningsverk i Stockholm där man behöver spränga ytterligare två meters takhöjd upp i berget över alla biobassänger, samtidigt som det inte går att stänga av Stockholms enda reningsverk. Där konstruerar och installerar Camatec 70 kvadratmeter stora arbetsplattformar över bassängerna, som enkelt kan möbleras om för såväl bergborrning som betongsprutning.

– Det är ett väldigt roligt jobb, där vi varit med under en stor del av processen, från konceptritningar till montageledning och vi har lärt oss jättemycket.

Peter Rudby, som är sales engineer på Camatec, har följt projektet sedan start.

– Det känns häftigt att vara en del av lösningen på det här jätteprojektet för Stockholm Vatten och Avfall som nog totalt landar på omkring 9 miljarder, säger han.

Skeppet Vasa – En annorlunda fågel

Vanligtvis hittar du annars Camatecs ingenjörer i full färd med att stötta industrier i deras automations- och utvecklingsarbete, med beräkningsteknik, maskiner, robotar och annan utrustning. En lite annorlunda fågel är dock det uppdrag de nu haft i några år med Vasamuséet och Skeppet Vasa, där de designar en helt ny stöttningsstruktur så att skeppet står stadigt i hundra år till.  

– Vi fick uppdraget i konkurrens med många stora firmor, men vi hade rätt kompetens för uppdraget och jag tror också att de såg och uppskattade vårt engagemang, att vi var genuint intresserade. De tyckte nog också att vi hade fötterna på jorden, tror Peter Rudby.

Nätverket viktigt

Kompetensen och erfarenheten är a och o i alla de komplexa projekt som Camatec är en del av. Det gäller att ha vassa hjärnor i huset, 50 medarbetare med spets, men också att ha andra smarta och kunniga företag omkring sig. Folk som kan branschen och folk som vet vad Camatec är bra på. Peter förklarar att de ofta jobbar tätt ihop med såväl branschkollegor som leverantörer och kunder, vilket bildar ett fint nätverk av kompetenser, verkstäder och knowhow. 

– Vår största kund, som också gör borrutrustningen till Stockholm Vatten-projektet, har vi säkert jobbat 2-300 000 timmar tillsammans med. Vi har god koll på varandra och på utrustningen, vilket också gör att vi vågar ta vissa uppdrag, förklarar Peter.

Vill sticka ut

I ett försök att sammanfatta och förklara helheten av vad Camatec gör har man tagit fram en illustration till företagets webbplats – ett virrvarr av personer, motorer, kopplingar och aktiviteter. Flertalet av alla projekt – i en samma bild. Förhoppningen är att den ska säga mer än tusen ord!

– Vi gillar ju att hålla på med de här hårdvaruprojekten. De som sticker ut lite. En vanlig webbsida är inte vi, vi ville sticka ut precis som våra jobb. Mycket av det som vi gör är ju också skyddat bakom sekretess, men genom illustrationer kan vi i alla fall visa upp delar av vårt arbete. Det blir roligare och också mer tydligt, ler Peter Rudby.