Vilja och personlighet trumfar allt

Sara Olsson är ett levande bevis på att rätt person, på rätt plats, trumfar allt. Flytten till Värmland kom med uppdraget att bygga upp Jula-butiken på Välsviken. Hon räds inte en utmaning. Så när hon fick erbjudandet att bli verksamhetschef på Evidensia Djursjukhus i Karlstad tackade hon ja. Trots att hon inte kunde mycket om djursjukvård. Då. Nu, fyra år senare, ska hon se till att företaget växer i hela Sverige.

Det är nästan lite svårt att skymta ett djursjukhus bakom byggställningarna ute på Färjestad i Karlstad. Här pågår ett massivt tillbygge och ombygge. Sara Olsson är affärsområdeschef på Evidensia. Till nyligen var hon verksamhetschef för djursjukhuset i Karlstad och klinikerna i Åmål-Säffle och Örebro. I Karlstad har hon drivit igenom ombyggnationen av djursjukhuset och visar stolt upp vad som komma skall.

”För två år sen gjorde vi klart ritningen för att kunna växa. Nu toksatsar vi”, förklarar hon medan hon visar runt i lokaler som mestadels är en byggplats.

Men mitt i det här finns också en fullt fungerande verksamhet. Det hörs och syns. Hundar ylar och vi möter en massa personal, såsom veterinärer, sköterskor och receptionister i korridorerna. Det är ett stort och dyrt projekt att driva igenom, men det verkar inte stoppa Sara på något vis. Snarare tvärt om.

Laget före jaget

Sara är nyfiken, gillar utveckling och ledarskap. Det är tydligt. 2018 kom det där samtalet från en rekryterare - ville hon bli verksamhetschef för Evidensias Djursjukhus i Karlstad?

”Min första tanke var: men jag är ju inte veterinär och kan inget om djursjukvård. Men Evidensia hade påbörjat sin resa att ta in icke kliniska personer för att bedriva verksamheter. Så jag tackade ja.”

I samband med att flera i personalen, för två år sen, gick i pension eller valde att gå till dagverksamhet upplevde Sara att hon och verksamheten hade en ”kris”. I branschen råder det stor brist på resurser, speciellt för de djursjukhus som bedriver jourverksamhet.

”En av mina styrkor är att inte ge upp. Enda vägen framåt var att samarbeta och inkludera medarbetarna. Min styrka som chef är att jag är en lagmänniska. Tillsammans med personalen bestämde vi oss för att växa istället för att avveckla. Vi blev ett lag med en grupp som vill en massa.”

Rekrytering är största utmaningen

Utbyggnaden av djursjukhuset kommer att innebära fler patienter och fler medarbetare. Men det är svårt att få tag i kompetens. 

”Rekrytering är en av våra största utmaningar. Vi måste utbilda fler veterinärer och få kompetens att flytta hit. Några pendlar redan till Värmland och vissa medarbetare har flyttat från utomliggande kommuner, men vi behöver fler.”

Sara önskar att hon kunde rekrytera medarbetare även från utlandet, men det är svårare.

”Alla journaler måste skrivas på svenska enligt lag från Jordbruksverket. Hade man kunnat skriva på engelska hade det varit enklare att anställa utländsk kompetens. Det är synd, vi behöver fler veterinärer i Sverige än de 80 som utbildas varje år.”

Vidare är hon och Evidensia noggranna med att se till att medarbetarna trivs och stannar kvar. De jobbar aktivt med öppen kommunikation, psykisk hälsa och friskvård. Och på djursjukhuset finns det så klart möjlighet att ha med sig sin hund under arbetsdagen.

>> Så jobbar Handelskammaren med kompetensförsörjning

Från Gotland till Värmland

När flyttlasset gick från barndomshemmet på Gotland till Stockholm var det på grund av kärleken till innebandyn. När flyttlasset några år senare gick till Norge var det på grund av satsning på arbetslivet. En ledande tjänst inom XXL Sport och Vildmark satte fart på karriären på riktigt! Efter några intensiva år i Oslo drogs hon till Värmland, då på grund av familjen.

”Jag träffade kärleken i Norge. När vi fick barn passade det bättre att bo i Karlstad, nära hans familj. Jag fick ett spännande jobb med att bygga upp den nya Jula-butiken på Välsviken och arbetade där som varuhuschef med cirka 40 medarbetare”, berättar Sara medan hon kisar mot solen utanför djursjukhuset. 

Som affärsområdeschef för norra området ska Sara se till att företaget öppnar fler kliniker och djursjukhus, utöver de 70 stycken de redan har idag. Som tur är behöver hon inte flytta till Norrland, arbetet kan hon göra delvis på distans.  

”Jag bor lagom nära stan, vid vattnet och naturen i Skattkärr. Jag trivs här. Digitaliseringen öppnar upp möjligheter även om jag gillar fysiska möten framför Teams. När vi möts händer saker. Men kärleken till Värmland är bestående, jag blir kvar här!”