Thomas Pennerud Ica Wallinders

75-åring startar vinbar

BERÄTTELSEN OM VÄRMLAND

Ica Wallinders är något av en institution i Karlstads matvarufauna. I 75 år har butiken hållit till på Norrstrand, och fortsätter än idag på samma bana som de startade på. Men även en 75-årig butik förnyas. 

Längst in i butiken, precis bredvid chark- och delidisken, finns nu några olika barbord med både stå- och sittplatser. Wallinders har blivit med vinbar.

- Vi är den första butiken med serveringstillstånd och har över 80 sorters vin på glas, säger Ica-handlaren Thomas Pennerud, ägare av Wallinders. 

För 75 år sedan bildades butiken, då som en renodlad köttbutik. För Pennerud, erfaren Ica-handlare sedan tidigare, är arvet och traditionen oerhört viktigt att föra vidare. 

- Det går att smälla upp stora matvaruhus där man kan köpa precis vad som helst, men det blir inte den känslan och kunskapen som vi har här. Vi gör det här för att vi, i 75 år, älskar mat och vad den innebär för oss människor. Det har vi inga planer på att sluta med, säger Pennerud. 

Mat och dryck är mer än bara något man slänger i sig, enligt Pennerud. Det handlar om mötet, samtalet och kanske även lärandet. 

- Vi ser maten som någonting mer. Vinbaren är en mötesplats där maten och drycken står i centrum, men vi vill också lära ut och förmedla kunskap. Vi tar tid för alla kunder och hjälper till vid köpet och kommer med nya och spännande förslag. 

Hur har kunderna reagerat på vinbaren?

- Väldigt bra! Vi har faktiskt bara fått positiva tillrop och ingenting annat. Hittills har beläggningen i vår nya vinbar varit väldigt bra. Det tycker vi är riktigt kul!