Familjeföretaget som satsar framåt

Med ett stort intresse för lantbruk och den värmländska landsbygden valde Tord Johansson att 1972 starta företaget Mejeritransporter. Ett naturligt steg för honom med tanke på att hans pappa var verksam i branschen under många år. Och stafettpinnen, den kommer att lämnas till barnen. 

– Under uppväxten var jag med min pappa till bondgårdarna och hämtade upp mjölk, berättar Tord Johansson. Redan då tyckte jag att det var intressant med lantbruket och jag ville från början bli bonde. Istället köpte jag en tankbil och började transportera mjölk. På det sättet fick jag möjligheten att besöka flera olika bondgårdar och att åka runt på landsbygdsvägar är otroligt fint. 

Från en tankbil till 150 medarbetare

Mycket har hänt inom företaget sedan Tord skaffade sin första tankbil. När Milkos mejeri i Karlstad lades ned 2011 och blev Arla ökade antalet transporter, vilket även hade stor inverkan på Mejeritransporter. Idag har företaget närmare 150 anställda, däribland Tords fru och deras tre barn, och transporterna täcker hela Värmland och även en stor del av övriga Sverige. Trots att företaget nu finns utspritt över landet finns kärnan kvar i Karlstad och Värmland. 

– Det är otroligt roligt att driva ett familjeföretag. Jag har visserligen aldrig arbetat med något annat än det här så jag har ju inget att jämföra med. Jag är också väldigt glad över att mina barn valt att gå i samma fotspår, det är genom dem jag vill att företaget ska leva vidare. Det är inte tänkt att jag ska hålla på i evigheter - så småningom kommer de ta över, säger Tord.  

En bransch i ständig förändring

Tord och Mejeritransporter har under sina 48 år inom branschen tacklat flera utmaningar som främst grundar sig i lantbrukets upp- och nedgångar.

– Om man tänker på allt som skett inom lantbruket de senaste 50 åren förstår man att vi också gått igenom en hel del utmaningar. Bara en sådan sak som att gå från mjölk på flaska till tank har varit en stor förändring. Mejerier har lagts ned och samtidigt har nya startats upp. Utmaningarna har i mångt och mycket handlat om att behöva flytta och vidga verksamheten vilket har krävt stor flexibilitet, berättar Tord Johansson.

Satsar på en hållbar utveckling

– Det som är utmärkande med oss är vårt miljötänk. Vi ser till att alltid samdistribuera våra transporter och se till att minst 95 procent av lastbilen är fylld. Sen går alla våra fordon på fossilfritt bränsle som RME och HVO. På det sättet ligger vi i framkant och kommer fortsätta göra det, säger Tord.  

Mejeritransporter satsar på att i framtiden fortsätta på det hållbara spåret. Många bönder bygger idag anläggningar där de förädlar gödsel och producerar biogas som Mejeritransporter sedan kan köra sina transporter på. Ett slags kretslopp mellan lantbruk och transporter har skapats.

– Vi kommer fortsätta framåt! Trots att lantbruket har gått upp och ned under de senaste 50 åren har det ändå utvecklats. Jag tror att vi kommer fortsätta transportera mjölk i minst 50 år till, avslutar Tord Johansson. 

På bilden: Mejeritransporter är ett företag med lång historia som blickar framåt. Här, vid företagets entré i Karlstad, möter vi Tord Johansson, tillsammans med sönerna Henrik, Fredrik och Patrik.