Andreas Johansson visar en linneduk på en maskin

Klässbols Linneväveri firar 100

Berättelsen om Värmland | 1920 bildades Klässbols Linneväveri. Från tillverkning hemma i köket – till Nobelfester och ambassader. Nu firar det värmländska väveriet 100 år – och siktar på minst 100 till. 

- Det är en del av livet, säger vd:n Andreas Johansson.

Andreas Johansson är den fjärde generationen i familjen som driver företaget vidare. Andreas farfars far var den som startade Klässbols Linneväveri och de har kommit en lång väg sedan de första dukarna tillverkades vid handvävstol i köket.

- Man undrar hur mina förfäder tänkte när de startade allt för hundra år sedan. Det har varit en lång resa och för min del har det varit en stor utmaning att förvalta det arv som finns. 

När Andreas pratar om företagets historia, poängterar han att det var mellan sextio och sjuttio tuffa år för dem, innan de fick ett stort erkännande under åttiotalet. 

- Då började vi att tillverka dukar till ambassader, det var starten på vårt genombrott. 

Världens största fest

Nobelfesten 1991 användes linnedukar från Klässbol för första gången. Nästa år firar dukarna trettioårsjubileum på en av världens mest kända tillställningar. Sedan dess har företaget blivit världskänt, öppnat en butik i Stockholm och agerar som ett av Värmlands största turistmål under somrarna. 

- Ibland får man nypa sig i armen och se var vi kommit. Men vi har arbetat för det här i hundra år – och det känns som vi har fått en belöning för den strävan vi gjort under alla dessa år. 

Hur ser en vanlig sommar ut för er del?

- I år kommer det, av förklarliga skäl, inte bli som vanligt. Men annars brukar vi ha mellan 60 – 65 000 besökare, där de kommer från hela världen. Främst är det svenskar och norrmän, men vi ser att allt fler besökare från Japan och Kina kommer. Nordisk design står sig väldigt högt i de länderna. Ibland förvånar man sig över hur människor ens kan hitta till oss ute i Klässbol, mitt i skogen. 

Kommer ni att fira ert jubileum i år?

- Både ja och nej. Vi hade tänkt ett stort firande förstås, men det går ju inte att göra i år. Eventuellt kan vi komma att ha en mindre jubileumsmiddag i september, men även den är svår att sia om den kommer att ske eller ej. Vi får sikta in oss på ett firande 2021 istället! 

Blir det hundra år till för Klässbols Linneväveri?

- Det vore förstås fantastiskt! Målsättningen är att vi ska leva vidare och fortsätta på den väg som vi har gjort under de föregående hundra åren. Vi fortsätter att investera och satsa på vår verksamhet för att den ska fortsätta att finnas – även om hundra år.