Nyhet
| 2022-05-04

Årsmöte med mord och blod

Den 28 april var det dags för Handelskammarens årsmöte. Vi samlade medlemmar för att sammanfatta 2021 och blicka framåt. Dessutom lyssnade vi till den prisbelönta författarduon - Peter Nyström och Peter Molin som skriver deckare om FBI- agenten som blir placerad i Karlstad. Kanske har du läst om morden på Hammarö, Bergvik eller i Löfbergsskrapan? 

Peter Nyström och Peter Molin är två barndomskompisar som växte upp i Åmål tillsammans. De gjorde sin första deckare redan på 80-talet. Efter en kompis-paus träffades de senare, bakfulla på en parkering i Säffle. Där och då bestämde de sig för att börja skriva igen. 

”Vi var trötta på att umgås varje dag och gjorde andra saker. Sen en dag var vi lite bakis på livet och behövde en nystart. Vi behövde göra något som bästa kompisar som inte bara handlade om att fördriva tid. Riktigt glada är vi tillsammans när vi gör någonting”, säger Peter Nyström.  

De ville göra något de båda älskar – att skriva en deckare.  

”Vi ville egentligen börja med deckare på tv men kom på att man måste börja med en bok för att få en deckare på tv”, säger Peter Molin och ler.  

Deras första bok hamnade i papperskorgen. Det blev ett nej från alla förlag. En vändpunkt de inte hade räknat med. De tog åt sig av feedbacken och skrev en ny bok som blev prisbelönt som årets deckardebut 2020 på Crimetime Award.  

”Det blev en barnsjukdom som vi lärde oss av. Vi fick en aha-upplevelse. Fast efter att ha suttit i tre år och skrivit en bok som ingen ville ha, så var det ju inte bara en aha-upplevelse. Men det blev ju bra till slut”, skrattar Peter Molin.

”Jag förstår inte hur man bara kan vara en författare” 

Peter och Peter ser det bara som en fördel att vara två författare. Är de inte överens om något tar de till ”skav-regeln”. Skaver det för den ena skaver det för båda. Det blir ingen form av kompromiss utan resulterar alltid i en tredje lösning. 

”Helt ärligt förstår jag inte hur man bara kan vara en författare. Det är oerhört skönt att vara två. Det är guld värt att man peppar varandra och aldrig behöver vara ensam. Rent kreativt är det också väldigt bra för man kan jobba fram idéer och spåna tillsammans”, säger Peter Nyström.  

Peter Nyström, Peter Molin och Frida Johansson, Handelskammaren Värmland.

”Under spåningsfasen är vi i väldigt bra trim” 

Bokprocessen tar ungefär 1,5 år men har olika faser. I spåningsfasen är Peter och Peter alltid ute och promenerar.   

”Man tänker bra i rörelse. Spåningsfasen pågår i cirka tre månader och under den perioden är vi i väldigt bra trim. Sen sitter vi klistrade och skriver i nio månader. Där är vi nu. Vi är i upploppet att skriva klart råmanus till nästa bok, så vi är inte i samma trim nu”, skrattar Peter Molin.  

Att platsen blev just Värmland beror på att de känner till värmlänningar och miljön. 

”Vi gräver där vi står. Vi har också alltid velat vara värmlänningar. Det är lite kärvare i Dalsland”, säger Peter Nyström.  

De sätter Värmland på kartan och bidrar till besöksnäringen 

Deras primära drivkraft är att göra högkvalitativ underhållning. De jobbar med platsen och människorna. Även om inte utgångspunkten är att sätta Värmland på kartan bidrar de också till besöksnäringen och är en stor del av svensk export.  

”Vi har lyckats slå igenom i 20 olika länder. Men hela psykologin bygger på att agenten gör att folk får FOMO. Hon inbillar alla människor att vi är hitten, så att de ska lägga sig på kvällen och känna de verkligen missar något om de inte köper vår bok. Hon är riktigt riktigt grym på det!”, säger Peter Molin och ler.  

Just nu skriver de på sin tredje bok som de hoppas kunna släppa nästa år. Och drömmen om en egen deckar tv-serie lever fortfarande kvar.  

”Vi hoppas på att det kan bli en tv-serie någon gång. I så fall ska den utspela sig här i Karlstad”, säger Peter Molin.