Nyhet
| 2022-05-06

Försvaret, bostadsmarknaden och energi

Under årets första nätverksfrukost i Kristinehamn pratade vi om tre vitt skilda områden. Men alla är stora samtalsämnen dessa dagar.

För drygt 20 år sedan arbetade Sven Antonson med avvecklingsorganisationen för den militära verksamheten vid A9. Nu är han etableringschef på Försvarsmakten och för återetableringen av A9 i Kristinehamn.

”Det är många som har frågat om det kommer bli något mer i Kristinehamn. Aldrig att det blir trodde jag. Det kändes ju så definitivt. Men under sista året så kände jag väl ändå att det lutade åt att det blev av”, säger Sven.

Sven hade egentligen tänkt att gå i pension men kunde inte motstå erbjudandet att jobba med återetableringen.

”Det är ju roligt att arbeta med utveckling. Under hela min karriär har det varit nedläggningar”, säger han.

Försvarsmakten anställer på löpande band

Invigningen av A9 kommer att ske under senhösten. Då blir det ett eget förband, en egen organisation. Nu anställer de på löpande band. Men som för många i näringslivet är utmaningen, även för Sven, att få tag på rätt kompetens.

”De vi anställer nu kommer att få vara med om något unikt, de kommer att få vara med att bygga upp ett nytt regemente från grunden. En utmaning kommer bli att få tag på medarbetare. Främst officerare, som det är det brist på över hela landet. Men det är ett stort intresse med många sökande till de tjänster som är ute nu”, säger Sven.

Fortsatt hopp om bostadsmarknaden

Bostadsmarknaden, räntor och inflation är något som ständigt är på tapeten. Senast för en vecka sedan höjde Riksbanken reporäntan. Något som för många skapar oro. Men Johan Tjernström, ägare av Svensk Fastighetsförmedling i Kristinehamn och Karlskoga är inte orolig.

”Vi har inte haft en kraftig nedgång sedan 90-talet. Vi har heller inte haft en kraftig bubbla som spruckit på det sättet. 3% är största nedgången sedan slutet på 90-talet. Att det finns jobb på områdena spelar stor roll. Prioriterar man sitt boende kommer bostadsmarknaden fortsatt gå bra”, säger Johan.

I Kristinehamn är det en begränsad mylla när det gäller bostadsrotation. Och man behöver få snurr på bostadsmarknaden.

”Vi skulle behöva större rotation. Framför allt är det svårt för de äldre som vill flytta från ett stort hus till något mindre och lättare. Det behövs mer nybyggnation och en mix av bostäder vad gäller parhus, villor och bostadsrätter”, säger Johan.

Intresset för att leva och bo ökar varje år. Bostadsmarknaden håller i sig och har varit positiv sedan 2016. Svenskar byter i genomsnitt bostad var sjunde år. 2005 var statistiken var tjugonde år.

”Jag tror trenden kommer från sociala medier, man vill förnya sig i allt. Man vill hitta lyckan på andra sidan och man byter boende och renoverar oftare”, säger Johan.

Nordens turbinmecka finns i Kristinehamn

Kristinehamn har alltid varit Nordens turbinmecka sägs det. Och turbin kanske inte alla vet vad det är. Men några som har stenkoll på det är Tony Bjuhr och Anders SkagerstrandVOITH Hydro.

”Vi jobbar med vattenkraft med inriktning på turbiner. VOITH är ett tyskt familjeföretag med sin huvudsakliga verksamhet i Västerås. Man ville etablera sig inom turbinområdet i Norden och i Kristinehamn fanns den kometensbas man sökte”, säger Tony.

Vattenkraft beskrivs oftast som ryggraden i svensk elproduktion. Och det råder bred enighet om att Sverige behöver dubblera elproduktionen inom 20 år. Arbetet framåt med vattenkraft är att förbättra tekniken.

”Det är många turbiner från 70-talet som behöver renoveras då det är gammal utrustning. Och många kraftstationer är 50-100 år gamla. Vårt jobb är underhållsarbete, renoveringar och att optimera de gamla vattenkraftverken”, säger Anders.