Jonas Evaldsson och Johan Norbäck
Nyhet
| 2024-04-10

Handelskammaren Värmland förlänger projekt för att möta utmaningar inom kompetensförsörjningen

Igår beviljade Region Värmland nya medel till projektet Arbetsmarknadskunskap. Beslutet och samarbetet med privata och offentliga arbetsgivare gör att projektet kan fortsätta att inspirera fler unga att skapa sina karriärer i Värmland.

Arbetsmarknadskunskap är en långsiktig satsning som ska bidra till att lösa kompetensförsörjningen i Värmland och Åmål. Genom interaktion med elever om vikten av utbildning, arbetslivserfarenhet, informationssökning och en schysst attityd ska fler välja att hitta jobben i länet.
 

– Detta är ett jättebra projekt. Det är viktigt att ungdomarna i skolan får en bra bild näringslivet och vilka möjligheter som finns till jobb i olika branscher. Handelskammaren Värmland är en väldigt trovärdig aktör i de här sammanhangen, som dessutom arbetar långsiktigt med frågan om kompetensförsörjning. Det är avgörande för Värmlands tillväxt att det finns ungdomar som vill arbeta i Värmlands företag och stannar kvar i länet, säger Erik Evestam, ordförande i regionala utvecklingsnämnden.


Det finns stor efterfrågan på kompetens, på både kort och lång sikt, på den värmländska arbetsmarknaden, vilket gör projektet högaktuellt. Arbetsmarknadskunskap är ett komplement till studie- och yrkesvägledningen i skolan, som konkretiserar elevernas väg till jobb.
 
– Vi ser att våra insatser i skolan ger bra resultat och vi får även positiv återkoppling från de företag, kommuner och elever som vi samarbetar med. Vi träffar närmare 24 000 elever under en treårsperiod och det är väldigt roligt att Region Värmland värdesätter det vi gör och nu beviljar oss nya medel som gör att vi kan driva projektet vidare, säger Jonas Evaldsson, projektledare. Det här hade heller inte varit möjligt utan de företag och offentliga arbetsgivare som deltar i satsningen.
 
Projektet Arbetsmarknadskunskap drivs sedan 2018 av Handelskammaren Värmland. Det genomförs på uppdrag av, och genom samarbete med, privata och offentliga arbetsgivare i Värmland och Åmål.