Nyhet
| 2022-04-14

”Man ska känna stolthet över att ha köpt en cirkulär produkt”

Vilken glädje som spreds när vi fyllde rummet på Scandic Arvika den 12 april! Första frukosten för i år och det märktes att folk har saknat att ses. Vi pratade om framtidens hållbara produkter och en jämställd industri.  

Eco3 startades i november förra året av Emma Andersson, Jenny Randström, Jonas Sundström, och Thomas Midtsundstad. Till en början jobbade de kvällar och helger efter sina ordinarie arbeten. Från januari i år har de satsat helhjärtat på Eco3 och har redan hunnit med att anställa två nya medarbetare.  

”Vi har fått en bra start. Detta gör vi tillsammans och är överens om att målet är att skapa ett hållbart företag där vi har samma villkor”, säger Jenny.  

All-inclusive lösning för återanvändning av kaffemaskiner 

Eco3 vill stoppa all nyproduktion där det inte behövs och kallar sin process för en ”all-inclusive” lösning.  

”Vi organiserar, renoverar, uppgraderar, eventuellt brandar och lagerhåller produkten till dess att återförsäljaren placerar ut produkten i marknaden igen. Vi klimatberäknar alla renoveringar för att mäta avtrycket på våra tjänster mot att köpa nytt, säger Emma. 

I all-inclusive processen tar de även emot uttjänta maskiner och utför skrotningsprocess.  

”Vi måste alla bidra till en ökad återanvändning i samhället och då gäller det att det finns driftssäkra alternativ som tilltalar kunderna. Vår ambition är att vi ska bli en ”game changer” i vår bransch där det cirkulära produkterbjudandet ska vara minst lika attraktivt och prisvärt som att köpa nytt från fabrik. Man ska känna stolthet över att ha köpt en cirkulär produkt”, säger Jenny.  

En genialisk och hållbar idé. Frågan är om man även kan göra det på andra produkter? 

”Vi hoppas att vår process är skalbar. Och att vi gör det i kaffebranshen nu men också kan ta oss an att även renovera och klimatberäkna andra produkter sen”, säger Emma. 

 

Hans Dahlbeck, Svensk Trälackering och Eva Johansson, Handelskammaren Värmland.

Jämställd industri 

Hans Dahlbeck, vd på Svensk Trälackering, jobbar också med hållbara produkter som levereras till hela världen. Men även med att få en jämställd industri.  

”Idag har vi drygt 40% kvinnor hos oss. Men vi jobbar inte bara med att få det jämställt kring kön. Vi har också många olika nationaliteter. Det är viktigt med mångfald”, säger Hans. 

I Koppom, där de håller till, ytbehandlas utom- och inomhuspanel samt listverk som används på allt ifrån småhus till stora prestigefyllda byggen med höga krav på arkitektur. Där Gert Wingård, känd arkitekt från bland annat Husdrömmar, är en stor kund.  

”Han är en stor aktör och en indirekt stor kund som är med på väldigt stora och fina projekt vi får. Ett projekt vi är inne i nu är Universeum i Göteborg. Där har vi allt utvändigt och interiört. Det är ju ett väldigt roligt projekt att vara med på”, säger Hans. 

”Jag är helt nykär i Arvika!” 

Ett nytt ansikte på frukosten var Erika Öjemark Strzelecka, ny näringslivsutvecklare i Arvika. Hon kommer närmast från Stockholm och ser fram emot att lyfta fram Arvika som stad. Flytten till Arvika har förändrat Erikas livstillvaro. Nu vill hon sprida det budskapet för att få fler att flytta hit och att stanna kvar.  

”Jag är helt nykär i Arvika! Jag vill lyfta fram hur fantastiskt den här staden är. Vilket fantastiskt liv vi kan ha här. Vilka arbetsgivare! Helt enkelt attraktionskraft Arvika”, säger Erika.