Rekordhöga elpriser - det här kan du göra nu!
Nyhet
| 2022-08-31

Rekordhöga elpriser - det här kan du göra nu!

Det finns en betydande risk för fortsatt skyhöga energipriser under en lång tid framöver, med allvarliga konsekvenser för företagarna i Värmland. Och det kommer att ta tid innan vi kan få kompensationer från regeringen. Så vad kan vi göra på kort sikt?

Rekordhöga elpriser är ett faktum och vi pratar dagligen med flera av våra medlemmar som känner stark oro eller har svårt att hantera den ökade kostnaden.

Under hösten kommer Handelskammaren Värmland, tillsammans med vårt energiutskott med representanter ur Handelskammarens fullmäktige, att på flera olika sätt diskutera energifrågan. Hur ser energiflödena ut och vad använder vi energin till? Vilken omställning kan vi göra – på lång och kort sikt?

Vad kan vi göra redan nu?

Flera kunder hör av sig till Karlstads energi och frågar vad som händer och vad de kan göra? Erik Kornfeld, vd, uttrycker en oro för att företagen inte förstår hur illa det kan bli.

”Vi kan inte förlita oss på att eventuella stöd i höst kommer att rädda verksamheter. Alla måste utgå ifrån att det kommer bli betydligt ökade elkostnader och planera för dem.”

Om vi tillsammans lyckas sprida ut elförbrukningen så kan vi spara. Erik Kornfeldt uppmanar värmländska företag att tänka till och göra en plan.

Stresstesta din verksamhet

Örjan Alm, inköpschef på Uddeholm, tycker att alla bör göra stresstest och tänka worst case scenario. Hur skulle det se ut i höst och i vinter om elen exempelvis kostar 10 kr per kWh? Uddeholm tittar också på och kartlägger sina processer. Vilka processer kan de stänga av, när och hur länge?

”Ett sätt att använda billigare el är att jobba och producera när elen är billigare – vissa tider på dagen, natten och helgen. Att ändra bemanning och lägga om skift är inte helt lätt, men det skulle på kort sikt hjälpa, samt att stänga av vissa processer i perioder. Jag tycker man bör ställa sig frågan hur snabbt kan man ställa om när det krävs?”

Gräv där du står - varje kWh el jätteviktig att få bort

”Vänd på varje liten sten, det finns massor att göra utan att behöva investera. Just nu är varje kWh el jätteviktig att få bort. Ju mer el vi sparar, desto billigare blir det för oss alla – efterfrågan minskar och priset sjunker.”

Det säger Mikael Rosén, Senior Energy Consultant på HSB Värmland. Just nu glöder telefonen in till HSB. Dyr el i kombination med dyrare ränta och inflation gör människor oroliga för framtiden. Många företag vill ha hjälp att göra en energikartläggning.

Utgå från morgondagens elpriser

Rottneros tar beslut varje dag kl. 13, det är nämligen då som Nord Pool presenterar morgondagens elpriser.

”Vi måste gå den hårda vägen och lära oss att använda mindre energi. Men på kort sikt är det viktigt att få koll på timpriser och försöka att köpa el när det är billigt. Hur ser din elkostnad ut i din kalkyl och är elen är en viktig del av resultatet? Vi måste vara kreativa i hur och när du använder elen”, säger Lennart Eberleh, vd på Rottneros.

För Rottneros är elen en stor kostnad som påverkar resultatet och därför har de som rutin att alltid ha koll på morgondagens elpriser. På lång sikt menar Lennart, att detta i kombination med nya och fler energikällor, är vägen vi alla måste gå.

”Det finns mycket att göra i det lilla genom att vara uppmärksam.”

Ok Värmland gör, i samarbete med Karlstads energi och LBC frakt i Värmland, en mångmiljonsatsning på gröna transporter i Värmland men satsar också på energieffektivisering och energibesparing i den egna verksamheten. 

”Det finns mycket att göra i det lilla genom att vara uppmärksam”, säger Stefan Särnehed, vd på OK Värmland.

De började med att plocka lågt hängande frukter. Enkla frågor med enkla åtgärder, som påverkar din kostnadskalkyl:  

  • Hur många frysar har vi? Måste vi ha så många? Frostas dom av efter ordning?
  • Värmefläktar? Står dom på året runt? Behöver dom bytas?
  • Belysning? Vilken typ har vi? Är det LED?
  • Värmeslingor utomhus, stängs dom av när dom inte behövs?
  • Hur varmt har vi inomhus på vintern? Kan vi sänka temperaturen?
  • Byter vi filter i ventilationssystemet?
  • Behöver vi ha alla dryckeskylar igång nattetid? 

5 konkreta tips på hur du klarar av ökade elkostnader:

  1. Ha en förberedd plan för kortvariga extrempriser. Titta på en kalkyl – hur såg det ut förra året? Lägg på ett betydligt högre elpris än idag och se om du kommer att klara av det. Räknar du på vad det kostar verksamheten om priserna slår i taket, då kan du vara snabbare med beslut om/när det händer.
  2. Brainstorma och kartlägg processer. Se till att energieffektivisera din verksamhet. Har du några energitjuvar och kan du dra ner på energiförbrukningen? Stäng av saker som går av ren slentrian, ex kontorsutrustning. Ta hjälp av en expert. Identifiera det du kan göra och vidta åtgärder direkt och på lång sikt. Skapa en strategi framåt. Kan du tillföra el på något annat sätt? Kom ihåg att investeringar i exempelvis solceller tar tid med upp till ett års vänte- och installationstid.
  3. När elen är billig och dyr? Begär timmättpris från din el-leverantör och kapa topparna, då har du möjlighet att påverka. Skaffa dig en daglig rutin där du följer/tittar på timpriserna. Hur fungerar din verksamhet? Att undvika de absolut dyraste timmarna kan vara avgörande för verksamheten. Det finns en risk att takpriserna kommer att uppnås vid ett flertal tillfällen under det närmaste halvåret. Lönar det sig att låta personalen jobba på andra timmar, när elpriset är lägre? Inom ex. restaurangbranschen, kan tvätten av kockkläder ske på nätterna? Alla insatser kommer att göra stor skillnad.
  4. Få stenkoll på elpriset med Market data | Nord Pool (nordpoolgroup.com). Alla är inte medvetna om att priserna finns till beskådning redan dagen innan de gäller. När Nord Pools auktion är avslutad kl. 13 för nästkommande dag (Day-Ahead) presenteras priserna på deras hemsida. Ladda ner appen och filtrera på SE3. Kolla även prognosen för Q4 2022 och Q1 2023. Du kan lätt få ut grafer och tanka ner dem i exel-fomat. Du får en känsla för vad som komma skall.
    Priserna är i EUR/MWh men går även att se i SEK/MWh. Har man rutin på detta redan nu får man en möjlighet att agera ifall priset tex går i taket (4000 EUR/MWh, vilket ska höjas till 5000 EUR/MWh).
  5. Kika i handboken från energimyndigheten. Här hittar du flera konkreta tips på energibesparing.

Vill du komplettera med hur ditt företag påverkas av elpriserna just nu?

Eller berätta hur ditt företag jobbar med energiplanering? Välkommen att kontakta oss – dina insikter är viktiga för att sätta rätt fokus på frågan.