Människor som står framför en digital skärm i ett konferensrum.
Nyhet
| 2024-04-30

Värmland behöver stabil tillgång på el

Behovet av el väntas öka kraftigt de närmaste åren. Samtidigt som elektrifieringen i Värmlands industritunga näringsliv pågår, vill företag som funderar på att etablera eller utöka ha försäkringar om tillräcklig effekt. Därför finns Elkraft Värmland, för att säkerställa att Värmland även framåt är en bra plats för företagen.

Nu släpper Elkraft Värmland en gemensam tredelad lägesbild kring nuläget och framtidsprognosen för elförbrukningen i Värmland, med röster från näringslivet och en listning över projekt som drivs för att säkra energitillgången. Lägesbilden innehåller också en skarp uppmaning till nationella beslutsfattare om Värmlands energibehov.

– Utan el måste vi stänga fabriken, vi har inga alternativa sysslor och inte tillgång till reservkraft, säger Mikael Wandér på Fundo Components.

För ett år sedan samlade Handelskammaren Värmland flera aktörer för att starta upp arbetet med göra Värmlands röst hörd i energifrågan. Resultatet blev konstellationen Elkraft Värmland, där Handelskammaren Värmland, Länsstyrelsen, Region Värmland, Ellevio, Kristinehamns energi och Karlstad energi ingår.

Alla var överens om att det var viktigt med en enad röst mot bland annat Svenska kraftnät och andra aktörer för inte hamna på efterkälken i investeringar, för att bibehålla konkurrenskraften och för att göra Värmland till en ännu bättre plats för företagen.

– Vi kan inte vänta och hoppas att någon annan ska lösa problemet. Våra medlemmar vittnar redan nu om satsningar och investeringar runt om i Värmland som inte kunnat realiseras på grund av bristande nätkapacitet och osäkerhet på sikt. Det är klart att det är problematiskt. Och i slutändan handlar det om missade arbetstillfällen och förlorad attraktionskraft i länet, säger Sandra Sundbäck, vd på Handelskammaren Värmland.

En positiv förskjutning

Nu finns det en gemensam berättelse som alla står bakom och viljan att samverka är stor. Medlemmarna i Elkraft Värmland delar samma verklighetsbild, förstår sina roller och talar med en enad röst, ett utmärkt första steg.

– Jag tycker redan att vi, som ett resultat av arbetet inom Elkraft Värmland, sett en positiv förskjutning hos regeringen, Svenska kraftnät och andra aktörer med påverkan på elsituationen. De har vaknat till och fått ökad förståelse för våra behov i Värmland. Men det är lång väg kvar och vi måste fortsätta kämpa för att inte glömmas bort eller negligeras, förklarar Hans Albrektsson.

Här kan du ta del av lägesbilden i sin helhet.