Så hittar Soleil kompetens på universitetet

Så hittar Soleil kompetens på universitetet

När Soleil startades 2011 så hade de ingen strategi att växa. ”Vi kör på, så får vi se hur det går”, tänkte de fyra vännerna som grundade bolaget.

Bara någon månad efter starten blev arbetsbelastningen för hög, så en gammal kollega hoppade in som förstärkning. Sedan har Soleil växt med flera anställda per år, till 42 personer.

Fick svårt hitta kompetens

Johan Andersson var med och startade företaget. Han minns att de snabbt tömde sina kontaktnät och fick svårt att hitta kompetens.

– Det är dyrt att rekrytera, men vi kom vi på att ”vi har ju ett universitet med IT-utbildningar i Karlstad. Vi fixar ett samarbete med dem”.

Gick med i SNITS

Soleil gick med i SNITS, som är Karlstads universitets grupp för samverkan mellan näringslivet och IT-studenterna. De tog emot examensjobbare och höll gästföreläsningar. Deltog på studentpubar, lunchträffar och arrangerade studiebesök.

Får påverka utbildningarnas innehåll

Medlemmarna i SNITS får också ha åsikter om utbildningarnas innehåll, vilket är positivt för både universitetet och företagen som deltar.

– Universitetet vill att deras studenter ska ha spännande karriärvägar att välja efter utbildningen, och vi vill hitta medarbetare med rätt utbildning, säger Johan.

Mentorskap ger värdefull inblick

Ända sedan Soleil gick med i SNITS har Johan ställt upp som mentor för studenter, eftersom det är kul och ger honom en värdefull inblick i deras liv.

Lunchar och pratar om arbetslivet

Var tredje vecka bjuder han en adept på lunch och pratar om arbetslivet. Studenterna funderar kring löner, om Soleil är ett schysst företag, och hur man blir attraktiv på arbetsmarknaden.

– Dagens studenter har bättre och högre krav än förr. En bra lön är fortfarande viktig, men andra saker är också viktiga, som vilken arbetsform man kan ha och om man måste sitta på kontoret åtta till fem, berättar Johan.

Betydelsefullt för tillväxten

Samarbetet med universitetet ger Soleil möjlighet att lära känna studenter och hjälpa dem hitta sin väg ut i arbetslivet. Några av examensjobbarna har gått vidare till en anställning i företaget. Enligt Johan har det varit betydelsefullt för Soleils starka tillväxt.

– Om studenterna inte fått ett jobb innan de är klara med plugget så flyttar de någon annan stans. Vi har ett ”window of opportunity” att rekrytera bra studenter precis innan de är klara med sin utbildning, avslutar Johan.

Vill du vara en del av vår satsning på att få Värmland att växa? Bjud in en student! Superenkelt faktisk! Anmäl dig här. Nu ser vi till att 100 värmländska företag engagerar sig!