Värmländska ljusdesignern: ”Glädjen och kicken är min enda premiss i jobbet.”

De flesta av oss betalar dyrt för att få de bästa platserna på konserter, teaterföreställningar och sportevent. Inte Jakob. Han får betalt för att sitta på bästa platsen. Längst fram vid scen. Med 20 000 åskådare i ryggen. Är man en fena på ljussättning så är man…

Karlstadkillen Jakob Larsson driver bolaget Light it Production AB från Värmland. Företaget sysslar med ljussättning. Precis som det låter. Inga konstigheter.

- Jag skulle bli hockeyproffs men fick ryggproblem som 16-åring. Då började jag hänga med min, lite mer kulturella, syster på Värmlandsteatern - Sveriges bästa amatörteater! De behövde någon som kunde köra följespot. Det blev mitt första jobb. Där och då föddes mitt intresse för ljussättning, berättar Jakob.

 ”Fan, det där var ju coolt” tänkte Jakob som samtidigt behövde något annat att tänka på när han inte tränade hockey till 180 procent längre. Ett intresse och engagemang som ledde till att han 2004 startade Light it Production AB. En pågående succé. I somras gjorde han 7 (!) turnéer med olika artister.

Från Petter och Carola till Västanå Musik & Teater och Junior-VM i hockey

Jakob har satsat på att inte lägga alla ägg i en korg – han har tre verksamhetsben.

- Min favorit är teater, musikal och opera, eftersom jag är sprungen ur det. Jag gillar att ljussätta på ett konstnärligt sätt och att få jobba med ett projekt under en längre tid. Det är ledtider på minst ett och ett halvt år i den branschen, oftast ännu längre. Jag ingår i det konstnärliga teamet som oftast består av: en regissör, scenograf, koreograf och ljussättare. Vi jobbar tight tillsammans inledningsvis och sen värper vi fram olika idéer.

Han ser väldigt mycket fram emot sitt kommande projekt på Västanå Musik & Teater, ”en check på min bucketlist” som han uttrycker det. Men just nu reser han Sverige runt med Petter i två månader och snart ljussätter han Carolafesten, 40 år sedan Främling, på Avicii Arena i Stockholm. 

- Jag ljussätter mycket konserter och är stolt över att ha varit med och byggt upp många livesegment för flera artister. Det är en stor ära att få designa ljuset till Carolafesten. Jag har många stora grejer som ligger bokade framåt. Det blir ett roligt år!

Jakob Larsson ljussätter event över hela världen.
Foto: Kristoffer Berglund

När Jakob börjar prata om att han ska få ljussätta Junior-VM i hockey glittrar det till i ögonen.

- Det ska bli riktigt kul, hockey ligger mig varmt om hjärtat! Jag gör många sportevenemang, bland annat sitter jag i eventledningen för Rally Sweden och är en av tre som ansvarar för hela eventet, där ljussättning på otroligt stora ytor är en stor del.

Listan över coola uppdrag är lång, även om vi får dra dem ur Jakob. I förbifarten berättar han också att han jobbar med Nobelfesten och Gyllene Hjulet-galan.

Nyckeln till framgång

Några tydliga lifehacks för Jakob verkar va att ha bra balans i livet, göra roliga saker och ta hjälp med saker han inte är bra på. Och att ha kul.

- Generellt är jag helt ointresserad av teknik. Jag gör bara det jag är bra på och tycker är kul och hyr in personal till resten. Det är då resultatet blir riktigt bra.

Jakob menar också att det är viktigt med en hållbar ekonomi. Han ser till att sprida ut uppdragen över olika branscher, sparar inför svårare tider och vågar ta betalt för sin tid. Lika viktigt är det att våga avstår från uppdrag där det inte känns bra i magen.

- Glädjen och kicken, som kommer från publiken, är min enda premiss i jobbet. Ett vrålande publikhav i ryggen är en väldigt generös pay-back. Jag ska få energi och vara upprymd över att jobba. Det tog mig några år att komma fram till det, speciellt eftersom jag reser mycket och över hela världen. Jag avstår uppdrag om det inte ger mig energi och glädje. Två enkla ledord att följa.

Trots ett jobb som innebär mycket resor hittar han balans i livet. Och Värmland är en grym utgångspunkt.

- Jag tycker det är perfekt att bo på Stockfallet i Karlstad och pendla till Stockholm där många av mina jobb utgår ifrån. Jag har aldrig känt mig 100 procent sugen på att flytta till Stockholm även fast vi har en lägenhet där. Jag vill landa i huset hos min familj, grilla på bakgården och ha det gött.

Ibland har Jakob svårt att stanna upp och njuta. Han är hela tiden fokuserad på framtiden och nästa steg. Pandemi, krig och lågkonjunktur må ha förändrat spelplanen även för den här branschen och det är svårt att sia om framtiden. Men Jakobs nyfikenhet, vilja och engagemang kommer fortsatt att ta honom från Värmland ut i världen. Det är vi säkra på. 🌟

Foto huvudbild: Emanuel Norrby