Cecilia Axelsson, elbranschens värmländska rockstar

Elbranschens värmländska rockstar

När Carlsbergs bryggeri i Falkenberg fick problem med statisk elektricitet 2019 så ringde de Cecilia Axelsson på Potentiale i Wermland AB. Hon är ”ung kvinna med stående hår i en mansdominerad bransch”, och Sveriges kanske främsta expert på elsäkerhet och potentialutjämning.

Drickapallar sköt blixtar

På Carlsberg sköt drickapallarna decimeterlånga blixtar. Datorer och robotar slogs ut. Bryggeriets personal fick obehagliga stötar, och stopp i produktionen påverkade leveranssäkerheten.

– Så jag tog med en kollega, åkte till Falkenberg och analyserade problemet, berättar Cecilia, som jobbar hemifrån i skogarna norr om Årjäng, där hon bor med man, två barn, getter, höns och labradorer.

Friktion ger statisk elektricitet

Lite förenklat uppstår statisk elektricitet vid friktion mellan två ytor som saknar kontakt med jord. Det bygger upp en laddning som inte har någonstans att ta vägen. Till slut laddar det ur genom att skjuta en blixt till något (eller någon) i närheten med lägre laddning.

Utbildar och löser problem inom potentialutjämning

På fackspråk heter det att saker har olika potential, och när blixten slår så sker en naturlig potentialutjämnning. I värsta fall kan urladdningen steka kretskort i datorer, eller antända drivmedel och orsaka explosioner.

– Många verksamheter har problem med statisk elektricitet. Jag utbildar och hjälper företag med potentialutjämning och andra elsäkerhetsfrågor, berättar Cecilia. Hon genomför alltid sina utbildningar på plats i en kunds verksamhet, eftersom det blir mer lärorikt så.

Hittade problemet

Efter tester och lite grubblande hittade Cecilia smuts i en av komponenterna i roboten som plastar in pallar hos Carlsberg. Det gjorde att roboten tappade kontakten med jord och laddade varje pall med statisk elektricitet. Sedan small det så fort någon kom nära.

– Rengöring av robotens komponenter löste problemet tillfälligt. Sedan byttes komponenterna ut till nya med bättre tätning mot smuts och damm.

Elbranschens enda rockstar

Elektrikerpodden kallade Cecilia för "elbranschens enda rockstar och influencer".

– Det kändes först som den värsta presentation jag fått. Men när poddens producenter motiverade påståendet med att jag "syns överallt och höjer kunskapsnivån i branschen på ett ödmjukt sätt", så blev jag väldigt glad, säger Cecilia.

Letade svar på frågor

Intresset för jordningssystem väcktes på sommarjobbet som linjemontör. Cecilia hade mängder av frågor, men fann inga svar. Så hon skrev examensarbete om jordningssystem på Chalmers, vilket ledde vidare till potentialutjämning. Och eftersom det knappt fanns några svar att hitta där heller, så triggade det henne på varenda punkt.

Lär sig genom att lära andra

Idag är Cecilias mål att fortsätta lära sig om elsäkerhet och potentialutjämning och samtidigt hjälpa andra att lösa problem.

– Det är kanske lite egoistiskt, men jag vill lära mig så mycket som möjligt. Och det bästa sättet jag hittat är att lära andra och tvingas förklara för någon hur det här fungerar, på deras nivå. Det är först då som du verkligen förstår fullt ut.

Utmanar branschen

Och Cecilia tar varje chans att sprida kunskap och utmana branschen. Hon erbjuder utbildning eller snarare utmaning som hon kallar det, på plats i kundernas verksamheter. Svarar på läsarfrågor om elsäkerhet i branschtidningen Elinstallatören och är ordinarie i Elektrikerpoddens expertpanel.

– Dessutom får jag en massa frågor via mail varje vecka, från folk som läst mina mina texter eller hört mig på Elektrikerpodden. Jag hinner inte svara på allt, men gör så gott jag kan.

Tappade sugen

När Covid 19 slog till blev utbildningar och konsultationer digitala. Och som vi alla märkt senaste året ger digitala möten inte samma utbyte som fysiska.

– Det är två helt olika sätt att förmedla kunskap. Omsättningen ökade visserligen 2020, men det kändes som jag läste innantill ur samma bok för människor som skulle utbildas om och om igen. Och när jag inte kom ut i verkligheten så försvann utmaningarna. Min personliga utveckling, som är så viktig för mig, tvärnitade och jag tappade helt sugen, säger Cecilia.

Hela branschens elsäkerhetsexpert

Men då hittade hon en anställningsannons på Linkedin. Branschorganisationen Installatörsföretagen sökte en elsäkerhetsexpert. Cecilia sökte och fick jobbet under förutsättning att hon drev Potentiale vid sidan av. Eftersom hon gjort sig ett namn i branschen ville de inte att hon skulle sluta. Och det ville inte Cecilia heller.

– Det var precis vad jag behövde för att fortsätta utvecklas och lära mig mer. Nu kommer jag ännu närmare branschen, får delta i ett internationellt standardiseringsarbete, skriva debattartiklar och handböcker och inte minst vara ett bollplank i verkliga situationer. Och så fort pandemin blåst över kommer jag få åka till huvudkontoret i Stockholm varje vecka och till medlemsföretagen runt om i Sverige. Jag kommer lära mig massor av nya saker!

Vad hon gör om tio år har hon inte funderat så mycket på.

– Jag vill fortsätta utmana och inspirera hela branschen. Det skulle vara jättekul att skriva böcker om jordningssystem och elsäkerhet och om jag kan fortsätta att höja kompetensen i branschen så står jag med ett brett leende på läpparna även om tio år.

Foto: Henrik Sannesson