Filipstad levererar pennor till hela världen

Har du en favoritpenna? Som funkar oavsett om det är -30 eller +30 och har gjort så i vad som känns som en evighet? Ja, men då skulle det kunna vara en kvalitetspenna med livstidsgaranti från Ballograf i Filipstad.  

Mikael Ekendhal arbetar som platschef på Ballograf i Filipstad. 2016 påbörjades flytten av produktionen från Göteborg till Filipstad. 

– Ballograf köpte Rosinco, en penntillverkare i Filipstad, 2010 med tillhörande lokaler. Peter Orrgren anställdes som VD 2012 med uppdrag att genomföra ett stort förändringsarbete av Ballograf, bland annat eftersom att vi behövde byta fabrikslokal. Den vi hade i Göteborg var utdömd, på grund av en ny detaljplan för området. Valet blev att flytta allt till Filipstad. Vi var fyra anställda i Filipstad då, nu är vi elva, berättar Mikael.   

5 miljoner pennor produceras varje år i Filipstad  

Efterfrågan på pennor minskar generellt med att tekniken utvecklas men Ballograf tar ändå nya marknadsandelar - varje dag. Kvalitet och god miljöprofil verkar vara en tydlig vinnare.  

– Vi är Sveriges enda penntillverkare och störst i Norden. Pennorna exporteras även till USA, Kina, Japan, Schweiz, Tyskland och Italien med flera. Det är häftigt, vi är ett litet företag som säljer till hela världen, säger Mikael.  

Säljavdelningen sitter fortfarande i Göteborg. Sammanlagt är de 20 personer som jobbar på Ballograf varav 11 personer arbetar med produktion i Filipstad.  

Kompetensen finns i Filipstad 

Mikael har inte upplevt att det är svårt att hitta kompetens i Filipstad. Tvärt om, han har en riktigt bra personalstyrka. 

– Vi rekryterar lagspelare. Det spelar ingen roll vad de har gjort före, det finns ändå ingen med erfarenhet från den här typen av tillverkning. Vi har lyckats med att skapa en förmanslös produktion. Alla vill och tar ansvar. Som ledare stöttar jag mer än att leda, berättar Mikael.  

Mikael gillar att lösa problem. Och kanske är det en av anledningarna att ingen har sagt upp sig sedan 2013 när de startade fabriken i Filipstad, de har bara anställt. 

– Jag är ganska duktig på att lösa problem. Det är väl därför jag är där jag är också. Jag anser att vi har ett modernt sätt att se på ledarskap. Vi sitter inte på någon hög häst och pekar vad som ska göras, vi servar personalen för att de ska kunna göra sitt jobb, säger Mikael.  

Tuschpennor i papp 

Att ha en definierad miljöprofil är viktigt för Ballograf. De vill ta ansvar och utvecklar nya metoder att producera pennor.  

– Det är fantastiskt att utveckla en unik produkt och segment som är på väg ner. Det finns så mycket att göra, jobbet blir aldrig någonsin tråkigt. Vi har en tuschpenna som endast är av papp och en av återvunnet e-plastmaterial. Tänket finns inte hos någon annan producent. Utveckling av produkter med en tydlig miljöprofil är unikt i vår bransch. Vi har alla ett miljöansvar, berättar Mikael.  

”I Filipstad hjälps vi åt – inget är omöjligt!” 

Mikaels upplever att det finns många fördelar att ha verksamhet i en liten ort. 

– Det är en fördel att ha alla partners nära. Det är väldigt lätt att få hjälp när vi behöver. Får vi problem i driften kan vi ha extern hjälp på gång inom några minuter. Det blir inga långa driftstopp. Ingenting är omöjligt! Det hade varit annorlunda i Göteborg, säger Mikael.  

Viktigt att vara en del av rösten och nätverket 

Ballograf är redan medlemmar i Västsvenska Handelskammaren men tycker att det är viktigt att även tillhöra Handelskammaren Värmland. De lyckades även att bli ”ny medlem nummer 100 i år”.  

– Jag tycker om Handelskammarens format. Det är viktigt för oss att synas i Filipstad, Värmland, Sverige, Norden osv. Men handelskammaren är också en viktig röst med påverkan på myndigheter och för utvecklingen i regionen, säger Mikael.  

Mikael Ekendahl är platschef på Ballograf och en av 11 medarbetare på fabriken i Filipstad.