Berättelsen om Värmland Åsa Barck

Hemligheten bakom industrin som blomstrar i Åmotfors

Norma Precision går som tåget och har dubblat sin personalstyrka på tre år – från 150 till 300 medarbetare! Att vara jägare är en livsstil och likaså verkar det vara att jobba på företaget i värmländska Åmotfors.

Åsa Barck har jobbat som HR Business Partner på Norma Precision sen 2021. Företaget tillverkar jaktammunition och levererar till 40-tal olika länder. Wow! Bakom framgångarna ligger ett starkt varumärke, utveckling, en lyckad rekrytering och god företagskultur. De har skapat en känsla som målgruppen gillar. Åsa pratar om ”From field to plate”.

”Vi har skapat en känsla runt hela företaget. Det handlar inte bara om att sälja ammunition utan hela livsstilen som jägare. Vi bryr oss om på riktigt och som anställd upplever man en stark familjekänsla.”

På Normas hemsida finns recept som viltskav i tunnbrödsrulle med potatismos, pepparotskräm och picklade lingon eller kantarellrisotto med vildsvinsstek.

"Allt som skapas finns först i någons fantasi"

Åsa brinner för kompetensförsörjning. Det märks. Hon tycker det är roligast är att följa människors utveckling, nyfikenhet och engagemang.

”Jag är ute och pratar mycket med skolelever och brukar säga: allt som skapas finns först i någons fantasi. Det är så häftigt, det slår an en sträng hos ungdomar. Alla kan vara med och påverka och förändra världen. Alla kan!”

Dubblad arbetsstyrka

Ca 150 nyanställda på tre år. Dagligen hör vi om att det är svårt att rekrytera rätt personer till alla möjliga olika branscher. Men inte på Norma?

”Vår samarbetspartner för att säkra kompetens och personalbehov säger att: till er är det inga som helst problem att rekrytera, alla vill jobba hos er.”

Att Norma är en stabil och trygg arbetsplats påverkar. Men Åsas anser också att det är viktigt att påverka unga att välja teknikyrken tidigt, speciellt tjejer. Visa vilka möjligheter som finns. I samarbete med Teknikcollege jobbar Norma med strategisk kompetensförsörjning inom industrin. Det är avgörande för industrins fortsatta utveckling. Arbetet bygger också varumärkeskännedom.

”Nyckeln till framgång för framtidens kompetensförsörjning är att engagera sig och synas för ungdomar. De behöver bra förebilder inom teknikyrken, någon de kan se upp till. Vi vill att de ska tänka: kan de så kan jag.”

Livslångt lärande

Lika viktigt är det att ta hand om och utbilda medarbetare som redan jobbar hos dem. Nu och för framtiden. Norma har varit med i ett utbildningsprojekt (ESF-projektet Kompetenssäkrad individ) tillsammans med Svensk Industrivalidering.

”Industrin kommer att digitaliseras. Det gäller att vi tar ansvar och utbildar personalen för att ha rätt kompetens nu och i framtiden. Att kunna utvecklas med företaget och inom sitt intresseområde är en stor del i att så många stannar länge hos oss.”

”Teknik är inte bara en svart gruva, det finns oändliga möjligheter.”

Första personen som blev anställd på Norma 1902 var en kvinna.

”Över 40 procent av våra medarbetare är kvinnor. Vi har flera som gått från vård- och servicearbeten till fabriken. Teknik är inte en svart gruva, det finns oändliga möjligheter.”

Rekryteringen sker via lokalpress, arbetsförmedlingen, konsultfirmor och digital media.

”CV är alltid bra, men jag tycker personlighet är viktigare. Viljan att lära och utvecklas är klart viktigast. Har man det och social förmåga att arbeta i ett team, förstår ett flöde och är noggrann så spelar CV inte jättestor roll, det har vi sett de senaste åren.”

Älskar livet i Värmland

Jakt är stort i Värmland. Det är sen gammalt. Och jakt har alltid varit stort för Åsa.

”Jag har jagat älg och småvilt sen jag var liten. Pappa brukar säga att: jag var med i ryggsäcken i skogen. Mamma jobbade på Apoteket på lördagar och då fick jag följa med ut.”

Åsa är född i och bor i Arvika. Hon har tidigare jobbat som HR partner på Volvo Construction Equipment i 17 år, men sen hon började på Norma har hon pendlat med tåg 15 minuter till Åmotsfors de dagar hon inte jobbar hemifrån.

”Flera på företaget bor i Arvika med omnejd. Jag tror människor lockas att bo här på grund av överkomliga priser på boenden, friheten, livsstilen och oändliga möjligheter till jobb.”

Livet i Arvika är enkelt och skogen är nära.

”Jag älskar att kunna tänka: nu vill jag ha en kantarellsmörgås till kvällsmat. Då går jag ut och plocka dem runt husknuten. Det är nära till allt! Jag kan också uppleva kulturlivet som är fantastiskt i Värmland. Det är frihet för mig.”

3 snabba om Norma:

  1. Företaget grundades av bröderna Enger från Oslo och är döpt efter Bellinis opera Norma.
  2. Från och med 31:a juli tillhör Norma Precision AB inte längre det schweiziska bolaget RUAG, utan ägs helt av  Beretta Holding S.A.
  3. Beretta Holding är ett företag som förfogar över ett 50-tal dotterbolag där kända varumärken som Beretta, Benelli, Sako, Tikka och Steiner ingår och nu även Norma.
  4. Delaktiga i Handelskammaren Värmlands styrgrupp i Arvika.