Åse Granfeldt på Testhuset Karlstad jobbar med gästföreläsningar

Testhuset ger studenter bättre verklighetsförankring

– Många studenter känner att de inte kan någonting när man kommer ut i arbetslivet. Verkligheten stämmer inte alltid med teorierna från utbildningen.

Åse Granfeldt upplevde själv detsamma som nybakad student. Idag samverkar hon och hennes arbetsgivare med Karlstads universitet för att ge studenter en bättre verklighetsförankring under studierna, genom att gästföreläsa.

Viktigt att rekrytera fördomsfritt och jämställt

Åse är senior organisationskonsult på Testhuset i Karlstad. Med forskningsbaserade metoder hjälper de företag att utveckla sina organisationer och rekrytera personal.

– Det finns så mycket att utvärdera och analysera som kan hjälpa oss rekrytera bättre. För oss är det också viktigt att rekrytera fördomsfritt och jämställt och vi vill påverka arbetsmarknaden i den riktningen, berättar Åse.

Kontaktade Karlstads universitet

Men hur kan ett litet företag i Karlstad göra avtryck i ett större sammanhang?
Jo, vill man förändra världen så är det bäst att nå folk så tidigt som möjligt, tänkte Åse och hennes kollegor. Så för fyra år sedan kontaktade de Karlstads universitet och erbjöd sig att hålla en gratisföreläsning om rekrytering på Personal och arbetslivsutbildningen.

– Det passade in i deras program, berättar Åse.

Exempel från verkligheten

Föreläsningen är tre timmar lång. Med förarbete krävs ungefär en veckas arbete för att få till ett aktuellt och relevant innehåll, med exempel från verkligheten.

– Det är viktigt för studenterna att få något att binda sina teoretiska kunskaper mot. För att de ska kunna identifiera sig med föredragshållarna så låter vi våra yngre medarbetare hålla i föreläsningarna, säger Åse.

Ge av din kunskap, så får du tillbaks

Samtidigt är Åse noga med att säga att de inte föreläser för att ”sälja in” sin verksamhet.

– Det viktigaste är att ge av din kunskap. Det tar en del tid, men i längden får du tillbaks långt mer än det kostar, säger Åse.

Får mängder med jobbansökningar

En effekt som Testhuset märkt är att de får fler kvalificerade jobbansökningar från nybakade personalvetare, som vill arbeta på företaget. Och ansökningarna om praktik regnar in.

– Våra tre senaste rekryteringar har kommit från personal och arbetslivsprogrammet, varav två är tack vare att vi haft vår föreläsning.

Bra varumärkesplacering

Åse är glad att föreläsningen ger företaget en bra varumärkesplacering för studenterna. Samtidigt menar hon att det finns andra och viktigare anledningar till att de engagerar sig i utbildningen.

– Vi lever på att företag här i Värmland går bra, så därför vill vi att studenterna ska stanna kvar här efter utbildningen. Då måste vi hjälpa till att sprida kunskaper och visa att det finns intressanta företag att arbeta på.

Vill du vara en del av vår satsning på att få Värmland att växa? Bjud in en student! Superenkelt faktisk! Anmäl dig här. Nu ser vi till att 100 värmländska företag engagerar sig!