Praktikanter är en viktig källa till nya medarbetare

”Praktikanter är en viktig källa till nya medarbetare”

Hur kan ett hotell säkra tillgången på duktig personal? På Elite Stadshotellet i Karlstad är svaret på den frågan: ”praktikanter”.

Hotellarbete är ett praktiskt jobb som kräver erfarenhet och kompetens inom en rad olika områden. Du ska ge gästerna en trevlig vistelse, samtidigt som mat och dryck lagas, serveras och dukas av. Rum behöver städas (och ibland saneras), medan konferenser genomförs i ett virrvarr av logistik, digitala bokningssystem och produktion.

– Det här är inte ett jobb som du lär dig genom att plugga eller läsa böcker. Det händer saker hela tiden. Du måste fatta snabba beslut i stunden samtidigt som du möter gästerna. Det krävs praktiskt arbete och erfarenhet, berättar Anna Björkenstam Wedberg, hotelldirektör på Elite Stadshotellet i Karlstad.

Lever i symbios med utbildningarna

Därför är praktikanter en viktig källa till nya medarbetare. På sätt och vis lever de i symbios med gymnasiets och Yrkesakademins hotell- och turismutbildningar.

– Om vi vill ha duktiga medarbetare i framtiden så måste vi själva hjälpa till och ge folk den utbildning de behöver på plats i verksamheten, berättar Anna.

20 praktikanter per år

Under ett normalår tar hotellet emot runt 20 praktikanter från åttonde klass, gymnasiet och yrkesakademin. Under praktiken får de vara på olika avdelningar och lära sig hela verksamheten från grunden.

”När andra är lediga har vi som mest att göra”

Behovet av personal svänger väldigt. På sommaren och under julborden behövs många fler än under lågsäsong.

– När andra är lediga har vi som mest att göra. Då är det bra att vi haft många praktikanter under året som lärt sig verksamheten och kan hoppa in på kort varsel, menar Anna. Själv började hon som extrapersonal i receptionen när hon pluggade turism på Karlstads universitet.

All ordinarie personal hjälper till

Praktikanterna coachas hela tiden av ordinarie personal, som visar hur arbetet går till. En praktikant går aldrig själv och all ordinarie personal hjälper till att utbilda. På så sätt blir bördan inte för stor för någon enskild medarbetare.

– De lär sig hur de möter gästerna, och hur arbetet utförs med hänsyn till effektivitet och arbetsmiljö. Det är tidskrävande för personalen, men vi är så vana och i slutändan ger det oftast tid tillbaka när vi kan anställa de duktiga människorna vi haft här på praktik, menar Anna.

Employer branding för hotellet

Praktiken är också en möjlighet för hotellet att visa att de är en attraktiv arbetsplats.

– I andra branscher kan du få jobba länge innan du når dit du tänkt dig, men för många av våra praktikanter är ett hotelljobb själva slutdestinationen. Samtidigt som vi utbildar får praktikanterna möjlighet att testa hur det är att arbeta här, avslutar Anna.

Vill du vara en del av vår satsning på att få Värmland att växa? Bjud in en student! Superenkelt faktisk! Anmäl dig här. Nu ser vi till att 100 värmländska företag engagerar sig!