stora Enso logotyp arbetsmarknadskunskap

Hur är det att jobba på Stora Enso?

Stora Enso Skoghalls bruk är en av våra partners till Arbetsmarknadskunskap Värmland/Åmål. Vi frågade Erika Martinsson, kommunikationschef på arbetsplatsen, om hur det är att jobba där och varför de har valt att bli partner till Arbetsmarknadskunskap.

Hur är det att jobba på Stora Enso Skoghalls bruk?

– Kul! Vi är ungefär 700 anställda och har över 100 olika jobb, det finns många spännande jobb och är en bra arbetsmiljö. Eftersom vi är ett globalt företag med verksamhet i cirka 30 länder finns det möjlighet att utvecklas inom Stora Enso.

Hur behöver man vara som person för att jobba där?

– Vi rekommenderar att man är intresserad av teknik, processer, hur allt fungerar och att man har en vilja att lösa problem tillsammans med andra.

Vad är roligast med att jobba på er arbetsplats?

– Intressanta jobb, trevliga kollegor och en häftig känsla av att var sjätte vätskekartong i världen kommer från Stora Enso Skoghalls bruk. Stora Enso är ett förnybart företag som menar att allt som tillverkas av fossila material idag kan göras av ett träd i morgon. Det är en spännande resa att vara med på!

Vad behöver man gå för utbildning för att kunna jobba hos er?

– Som operatör är det bra att läsa teknik, natur eller industri på gymnasiet och kompletterar med processteknik eller automation från yrkeshögskola. Det finns också en driftteknikerutbildning på Folkuniversitet som är bra. Vill man bli ingenjör finns det universitetsutbildningar att läsa. Vilken inriktning som krävs beror på tjänsten. Sen finns det naturligtvis andra utbildningar som är rätt om man jobbar med andra delar än produktion och underhåll, till exempel inom ekonomi, personal, kommunikation, projekt eller mot leverantörer. Då är det oftast universitetsutbildningar som behövs. Här finns som sagt många olika spännande jobb hos oss.

Är det lätt att få jobb hos er?

– Vi är en attraktiv arbetsplats och det tycker vi är jätteroligt!  Detta innebär att vi har många som söker våra tjänster och det ställer krav på att man har rätt utbildning. Utöver det söker vi medarbetare som delar våra värderingar, har rätt attityd  och visar viljan att lära sig och vara en bra medarbetare! De sista bitarna får man visa under en intervju. Men för att komma dit krävs att man har rätt utbildning i grunden.

Varför har ni valt att gå med som partner i Arbetsmarknadskunskap Värmland/Åmål?

– Vi vill göra ungdomar nyfikna på industrin, berätta vad vi gör på Stora Enso och vad som krävs för att börja jobba hos oss. Man kan alltid utbilda sig senare i livet men om man vill bli något speciellt är det bra att veta vilken utbildning som är rätt redan från början.