Malin Kilian om nya rollen som styrelseordförande: ”jag ser mycket fram emot att vi få jobba med ett väldigt bra gäng.”

Hon är från Jämtland. Men har bott i Karlstad sedan 1995. En skidåkande och resglad civilingenjör, med hjärta för internationella affärer, Valmet och Värmland. Hon drivs av ständig utveckling och interaktion med andra människor. Härligt. Nu blir hon styrelseordförande för Handelskammaren Värmland.

När kärleken till en Arvikapôjk tog Malin Kilian till Karlstad för 28 år sedan, från Göteborg och en avslutad civilingenjörsexamen på Chalmers, var hon på jakt efter ett jobb på ett internationellt teknikföretag. Dessutom ville hon resa mycket också.

- På Valmet fick jag allt det. Jag gillar interaktionen med andra människor och den internationella touchen här även om jag inte reser så mycket längre. På kontoret träffar jag många kunder, ena dagen från Japan och andra från USA. Man får en känsla av den internationella viben även när man är här.

Under åren har hon hunnit med en massa och storleken på företaget gör ”att man kan prova på olika tjänster” enlig Malin. Hon har haft åtta olika tjänster på många olika avdelningar, inom två olika affärsområden.

- Efter fyra år som ansvarig för inköp och logistik globalt inom Pulp&Energy, blev jag 2018 platschef för Valmet Karlstad och ansvarig för Tissue Machine Technology unit. På platsen är vi 720 Valmetanställda men i mitt linjeansvar ligger Product Management, gjuteri, konstruktion, inköp, produktion, kvalitet och nära 300 anställda. Man skulle kunna säga hela produkt, leverans- och kvalitetprocessen för Tissue i Karlstad.

Hon är ett levande bevis på att det går att göra en framgångsrik karriär på ett och samma företag. Och inställningen ”att alltid utvecklas själv, att kunna påverka verksamheten i rätt riktning, att se resultatet av det jag och teamet runt mig gör” har med all säkerhet tagit henne dit hon är idag. Malin sitter också med i Valmet AB’s styrelse.

Engagerad i Handelskammaren frågor

Det är uppenbart att Handelskammarens alla frågor intresserar Malin och hon är väl insatt. När vi frågar henne om vilken roll Handelskammaren spelar är det som att dra igång en radioreklamjingel: ”för att regionen ska vara framgångsrik, för att företagen är drivkraften och motorn för tillväxt, för att skapa ett bra företagsklimat och fler arbetstillfällen”. Och på slutet tonar den ut…

- Och den sammanhållande kraften som Handelskammaren är i att identifiera vad de olika företagen ser för problem och behov. För att få saker att hända - hjälpa till att lobba och driva de frågorna.

Hon menar också att det är svårt för ett företag att ha tid och kraft att påverka beslutsfattare och andra instanser i större frågor som gäller exempelvis infrastruktur, kompetens och energi. ”Med 1200 medlemmar i ryggen är det enklare att nå ut.”

Vid Handelskammarens årsmöte den 27 april valdes Malin Kilian till styrelseordförande.

Ny i rollen men inte ny i styrelsen

Hon ser fram emot att ta en mer aktiv roll och är smickrad över att ha fått frågan om att bli styrelseordförande. Men du sitter ju redan i styrelsen, varför vill du bli mer aktiv?

- Två saker: att Värmland blir en bättre plats för företagen tycker jag är viktigt för Valmet och för Värmland. Och sen tycker jag personligen att det kommer att utveckla mig i rollen.

Första tanken när hon fick frågan om ordföranderollen var: ”har jag tid att få in det i mitt schema?” Svaret blev; ”jag ska se till att jag får tid”.

- Jag ser mycket fram emot att vi få jobba med ett väldigt bra gäng i styrelsen, som har ett bra driv med kompetens från olika branscher, utspritt över Värmland. De har alla väldigt positiva personligheter och jag är övertygad om att vi kommer att kunna driva förändring i den riktning vi vill.

I styrelsen vill Malin se till att alla kommer till tals och fånga upp de viktigaste frågorna som ska upp i styrelsen genom nära samarbete med Handelskammarens vd.

- Jag vill skapa en bra plattform så att Handelskammarens vd får rätt förutsättningar att leda organisationen.

Att lyssna på Malins engagemang är som ljuv musik. För oss på Handelskammaren. För Värmland. Och vi är grymt glada att hon har tackat ja till uppdraget, för att hon vill lägga lite extra tid på att skapa värde för våra medlemmar. Så hör trumman slå, cymbaler virvla… Grattis Malin till nya rollen som ordförande i Handelskammaren Värmland!